Nycklarna flyttar in i din mobil

Fysiska nycklar är inget måste. Det finns gott om digitala alternativ, och det går till och med att låsa upp med mobilen. Här är fyra framtidstekniker.

Läs även: Test av smarta lås (Yale Doorman, mfl)

myloq
Kodlås från Myloq.

Slå in en unik kod

Ett klassiskt alternativ till nycklar är kodlås. Du öppnar alltså dörren genom att slå in en personlig kod, och du behöver aldrig ha med någon nyckel.
+ Kräver ingen nyckel. Det är lätt att byta kod.
- Kräver ström. Tjuven kan se din kod över axeln.
Exempel: Mylock 1101 (www.myloq.se)

Yale Doorman
Rfid-lås från Yale Doorman.

Byt nyckel mot bricka

I tvättstugor och andra offentliga utrymmen skaffar man ofta rfid-lås. I stället för nycklar öppnas dörren med en plastbricka som kommunicerar trådlöst med låset. Själva låset kräver ström medan brickan klarar sig utan. Det finns även rfid-lås för dörren hemma, och det kan kombineras med koder och mobilappar (se nedan).
+ Det går att styra vem som släpps in och när.
- Kräver ström. Du måste ha med dig en bricka.
Exempel: Yale Doorman (www.yale.se)

kiwiset
Smartphone-app och nyckelbricka från Kiwiset Kivo.

Lås upp med mobilen

Egentligen är det onödigt med separata brickor. Motsvarande funktion finns i många mobiler. Du installerar bara en smartphone-app och öppnar dörren med den. Ja, det finns till och med lås som använder den trådlösa bluetooth-tekniken. På så sätt behöver du inte ta fram telefonen utan det räcker med att du kommer i närheten av låset.
+ Kräver ingen fysisk nyckel.
- Kräver ström. Telefonen måste vara laddad.
Exempel: Kwikset Kivo (www.kwikset.com/kevo)

anviz
Biometriskt lås från Anviz.

Ger nyckeln fingret

För den som vill slippa både nyckel och kod finns biometriska lås, alltså sådana som öppnas med din kropp. Det vanligaste är att du håller fingret mot en liten skanner. Den läser av ditt fingeravtryck och öppnar för rätt person. Det går att lägga in flera personers fingeravtryck i systemet, och du styr vilken tillgång olika personer ska få.
+ Kräver ingen fysisk nyckel.
- Kräver ström. Inte hundraprocentigt tillförlitlig.
Exempel: Anviz L100 (www.anviz.com)

Fotnot. Ingen av produkterna är ett godkänt lås. Innan du byter bör du kolla vad ditt försäkringsbolag kräver för att försäkringen ska gälla. Läs mer om lås på www.stoldskyddsforeningen.se.