I den här artikeln går vi igenom hur du fintrimmar din router så att den fungerar precis som du önskar. Du lär dig bland annat att optimera hastigheten och ställa in vilka tjänster som ska prioriteras när det råder hård konkurrens om internetanslutningen.

Ett av de största problemen med trådlösa nätverk är att hastigheten är lägre än förväntat, och på den fronten kan du experimentera för att förbättra förhållandena.

Först ska du se till att placera routern på ett smart ställe så att signalerna sprids på ett bra sätt. Du kan testa dig fram för att hitta den bästa platsen, men en grundregel är att den bör placeras en bit upp från golvet och så centralt som möjligt i bostaden.

Har du till exempel ställt routern längst in i ett sovrum som ligger lite avigt till, är det en god idé att flytta den till hallen som förhoppningsvis ligger i anslutning till andra rum.


Välj rätt kanal

Nu ska vi gå in på lite smarta trimningstips som förutsätter att du är inloggad mot din routers administrationsgränssnitt. För att komma dit måste du knappa in routerns ip-adress och logga in, något vi beskrev mer detaljerat i förra delen av skolan.

Guide: Asus router login - så hittar du inställningarna

Guide: Netgear router login - så loggar du in på routern

Trådlösa nätverk sänder ut data på olika kanaler som i sin tur är kopplade till olika frekvenser. Som standard är din router inställd på att välja kanal på egen hand, men det är inte alltid helt optimalt. Särskilt inte om din grannes nätverk sänder på samma kanal, för då krockar signalerna och prestanda försämras för båda nätverken. 

trimma router
När du startar din router för första gången är den förinställd på att välja kanal automatiskt. Om prestanda är dåliga kan du testa att byta kanal på egen hand. 

Fixa kanalbytet

Upplever du att nätverkets prestanda är sämre än väntat är det därför lämpligt att testa att byta kanal. Kanalbytet fixar du under en meny som heter något i stil med Wireless/WIFI, och där letar du upp Channel eller Kanal. Välj en ny kanal, tryck OK/Apply och kolla om prestanda förbättrats.

Du som sitter med ett långsamt bredband som används av flera personer samtidigt har säkert upplevt att det stundtals går segt att surfa, titta på webb-tv eller lira spel på nätet.

Tyvärr finns det inget dundermedel, men du kan åtminstone välja att prioritera vilka program och tjänster som ska prioriteras när det är ont om resurser. Funktionen som tar hand om den biten heter quality of service och benämns ofta qos i inställningarna. 

Hög belastning

I sin allra enklaste version aktiverar du qos genom att bara klicka i de tjänster som ska gå först när belastningen är hög. Därefter sköter routern resten. Den inställningen gäller då för samtliga enheter i det lokala nätverket.

Vanligtvis går det också att styra qos för specifika ip-adresser, men det kräver att du känner till vilken port som är kopplad till den tjänst du vill prioritera. Det är dock inga problem att kolla upp det. Antingen hittar du gällande port i den aktuella applikationen eller så letar du upp den med hjälp av Google (exempel på portlista: bandwidthcontroller.com/applicationPorts.html).

Ftp går till exempel oftast över port 21 och trafik från webbläsaren går via 80 eller 8080, eller 443 om det är en säker anslutning. 

trimma router
Olika tjänster och ­program använder olika portar. På sajten Bandwidthcontroller.com finns en lista över vanligt förekommande tjänsters portar.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.

Det här behöver du:

  • Router.
  • Dator, surfplatta eller ­mobiltelefon.

Det här lär du dig:

  • Att förbättra prestanda. 
  • Begränsa åtkomsten till internet.
  • Hur du uppdaterar firmware.
  • Avancerade inställningar.
  • 3 smågalna bonustips.