Uppdatera firmware

I din router finns något som heter firmware. Det är ett inbyggt program som på sätt och vis fungerar som routerns operativsystem och det styr till viss del också vilka funktioner du har tillgång till.

Tillverkarna släpper då och då ny uppdaterad firmware för sina routrar, och många gånger ger de fler och bättre finesser och i bästa fall även bättre prestanda. Det finns därför all anledning att se till att din router är utrustad med den senaste versionen.

Leta efter rubriker i stil med Administration och Firmware upgrade för att hitta verktyget för uppdateringen av firmware. Innan du sätter igång ska du dock vara medveten om att det är viktigt att du gör allt rätt.

Om strömmen bryts under uppdateringen eller om du på något sätt lyckas installera fel firmware är risken stor för att routern slutar fungera som den ska. Det kan gå att återställa, men man kan aldrig vara säker. 

trimma router
Uppdatera gärna routerns firmware om du har möjlighet. Det kan ge tillgång till nya finesser och bättre prestanda. 

Instruktioner för uppdateringen hittar du i routerns meny alternativt i handboken. Har du tur går det att tanka ned en ny firmware direkt i administrationsgränssnittet, men mest sannolikt måste du tanka ned den till en dator och sedan överföra uppdateringen den vägen.

Avancerade inställningar

Om du gräver djupare i routerns administrationsgränssnitt finns en meny för riktigt avancerade inställningar. Den kan heta Professional, Avancerat eller Advanced, och där justerar du saker såsom rts threshold och frame bursting och oftast även vilka dagar och tider det trådlösa nätverket ska vara igång. 
Normalt ska du inte behöva röra något här, men om du vill trimma din router maximalt är det här du hittar de riktiga finjusteringarna. 

Testa till exempel att dra ned värdet för beacon interval, det vill säga hur ofta routern ska synkronisera nätverket. 100 är standard, men om mottagningen är dålig kan det vara lämpligt att sänka till 50. Nackdelen är det förbruka mer ström. 

trimma router
I menyn för avancerade inställningar sköter du finliret. Här ställer du bland annat in om det trådlösa nätverket ska stängas av under vissa tider.

I miljöer med många klienter och mycket störande signaler går det ibland att förbättra prestanda genom att sänka rts threshold, och det är också värt att aktivera frame bursting av samma anledning.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.

Det här behöver du:

  • Router.
  • Dator, surfplatta eller ­mobiltelefon.

Det här lär du dig:

  • Att förbättra prestanda. 
  • Begränsa åtkomsten till internet.
  • Hur du uppdaterar firmware.
  • Avancerade inställningar.
  • 3 smågalna bonustips.