3 smågalna bonustips

Du som är lite experimentellt lagd och verkligen vill testa gränserna maximalt tycker kanske att tipsen i den här artikeln är lite tråkiga. Vi förstår dig! Därför bjuder vi här på några lite smågalna bonustips.

Parabolpyssel

Vårt första tips går ut på att du ska konstruera någon form av parabol för att verkligen få bästa möjliga prestanda. Det är däremot bara intressant i miljöer där alla mottagande enheter finns åt samma håll. En router skjuter normalt sett ut signaler åt alla håll för att täcka in så stort område som möjligt, men det är ju faktiskt helt onödigt om din surfplatta, telefon och dator finns på ungefär samma ställe.

Har du en överbliven tv-parabol som inte är allt för stor är det bara att gratulera. Testa då att placera den bakom routern och dess antenner så att signalerna riktas åt önskat håll. Du kan också testa att använda en metallskål eller annat lämpligt metallföremål, eller tillverka en enkel parabol av aluminium och något ­bakomliggande material som get stabilitet. Med lite experimenterande får du förhoppningsvis ett bra resultat. 

Läskburk blir förstärkare

En annan variant är tillverka en förstärkare som monteras direkt på en av routerns antenner, det vill säga om det nu finns några sådana. En del routrar har trots allt inbyggda antenner. För det projektet behöver du en tom läskburk av aluminium. Ta först bort den lilla flärpen som används för att öppna burken. Plocka sedan fram en kniv och skär bort botten. Därefter gör du ett lodrätt snitt längs sidan på burken, och från detta snitt gör du slutligen två vågräta snitt på cirka fem centimeter vardera längs med kanten på ovansidan. Veckla sedan ut sidorna och trä fast burken på en antenn genom att stoppa antennen genom hålet på ovansidan. Signalerna bör nu bli starkare än tidigare. Hängde du inte med? Kolla då in den här videon: surftips.se/laskburk.

trimma router
En återanvänd läskburk kan ­förstärka antennsignalen!

Firmware från annat håll
Det sista tipset är att testa och installera firmware från tredjepart, och på den fronten finns det ett flertal varianter att välja mellan. Du hittar en lista på surftips.se/trefirm.

Fördelen med en firmware från tredjepart är att du kan få tillgång till lite udda finesser som inte går att hitta i vanliga firmware, men däremot kan du inte räkna med någon support och risken för att något ska gå fel är förhållandevis stor. Du bör därför bara testa det här om du verkligen vet vad du gör. Det kan vara värt att påpeka att gränssnittet i administrationsdelen också blir annorlunda med tredjeparts-firmware. 

trimma router
Med en ­firmware från tredjepart kan du få tillgång till helt nya finesser. Här syns Openwrt.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.

Det här behöver du:

  • Router.
  • Dator, surfplatta eller ­mobiltelefon.

Det här lär du dig:

  • Att förbättra prestanda. 
  • Begränsa åtkomsten till internet.
  • Hur du uppdaterar firmware.
  • Avancerade inställningar.
  • 3 smågalna bonustips.