Du som reser inom EU har ett bra konsumentskydd. Du kan exempelvis få en väl tilltagen kompensation om ditt plan blir försenat eller om bagaget försvinner. För långa flygförseningar handlar det om nästan 6 000 kronor per passagerare.

Är du osäker på vilka regler som gäller? Här får du hjälp på nätet.

Passagerarrättigheter

Dina rättigheter i fickan

För att du alltid ska ha koll på dina rättighter på resan har EU tagit fram en app som heter Passagerarrättigheter. Den sammanfattar alla lagar och regler som gäller i hela unionen, på alla EU-språk. Blir du strandsatt på en flygplats utan internet gör det inget – appen fungerar även i offline-läge.


Räkna ut din ersättning

Är du osäker på om du har rätt till kompensation kan du få hjälp av Konsument Europas tjänst Flygkalkylatorn. Svara bara på några frågor om din resa så kan du räkna ut hur mycket kompensation du ska få – och hur du ska göra.
 

Låt andra göra jobbet

Orkar du inte göra jobbet själv finns det många företag som kan göra det åt dig – mot en saftig avgift. Flight Right, TRS och Airhelp är tre exempel.

Den senare har en smart app där du kan skanna ditt boardingkort. Det finns också en ”inkorgsskanner”. Du kan ge den tillåtelse att leta igenom din inkorg för att se om du har rest med flyg som ger dig rätt till kompensation.
 

Flygkalkylatorn