Netgear Arlo Pro

Trådlös övervakningskamera nära full pott

Netgear har onekligen förstått det här med uppkopplade kameror. De är som bekant knappast ensamma om att leverera mer eller mindre smarta lösningar för att övervaka hemmet, fritidshuset eller annan egendom – men de har emellertid gjort det väldigt enkelt.

Produktfamiljen Arlo är något av en framgångssaga och består av ett par riktigt intressanta modeller, både trådlösa och sladdanslutna, utöver en mängd olika tillbehör. Dessa har attraherat en mängd användare som vill ha lite mer koll, och efter att vi skummat runt på en del forum verkar de flesta nöjda. Så var även vi när vi testade Arlos trådlösa variant. Det testet hittar duhär.

Modellen har dock ett par brister. För det första har de inte inbyggt batteri, något som blir kostsamt i längden då varje kamera kräver fyra stycken CR123. För det andra är sensorn något seg, vilket yttrar sig i en viss eftersläpning när rörelsedetektorn registrerar en händelse. I värsta fall innebär det att du missar något viktigt, exempelvis ett ansikte eller annan ”första rörelse” som kan vara av betydelse.

Netgear har gjort en rad förändringar.

Arlo Pro är alltså den senaste i raden av nätverkskameror i produktfamiljen och ett välkommet komplement. Rent fysiskt skiljer de sig inte märkbart från tidigare modeller – de är något större på alla ledder och väger några gram mer.

Basstationen har däremot ändrats en del och är betydligt mindre och mer lättplacerad. Numera finns även en inbyggd siren på 100 decibel som kan aktiveras med hjälp av appen i sin smartphone. Dessutom finns två usb-portar som gör det också möjligt för lokal säkerhetskopiering av dina klipp.

Netgear Arlo Pro

Precis som tidigare är installationen något av en barnlek. Har du sedan tidigare ett Arlo-system kan du enkelt ansluta Arlo Pro till detta och behöver således inte köpa ett helt nytt kit med basstation. Kamerorna är magnetiska och monteras på tillhörande fästen, som skruvas fast på valfri plats eller placeras stående på en hylla eller liknande.

Netgear Arlo Pro
Har du flera system? Inga problem, här syns två separata system som enkelt hanteras i samma app.

Numera med inbyggt batteri

Kamerorna är precis som tidigare rustade för ett liv utomhus. De är vattentäta och klarar temperaturer på mellan -10 till + 50 grader. Numera har de även ett inbyggt och uppladdningsbart batteri och enligt uppgift klarar de mellan fyra till sex månader innan de behöver laddas upp.

Även sensorn har förbättrats och vi märker en avsevärd skillnad när vi aktiverar rörelsevakten. Den infraröda sensorn är numera digital och kameran registrerar alla händelser direkt istället för att, som tidigare, släpa en aning. Upplösningen är oförändrad (1 280 x 720) och ger precis som tidigare riktigt bra bilder.

Netgear Arlo Pro
Väderbeständigheten innebär ett brett användningsområde

Nytt i Arlo Pro är även en inbyggd mikrofon samt högtalare. Du kan med andra ord inte bara höra vad som sker utan även kommunicera direkt med personen på andra sidan kameran. Vid kommunikation i realtid märks emellertid en hel del eftersläpningar, men visst fungerar det.

Till skillnad från i många andra lösningar ingår en begränsad mängd molnlagring för inspelat material. Denna kostnadsfria tjänst sparar upp till 1 gigabyte i sju dagar, därefter raderas filerna. Detta är fullt tillräcklig för de flesta av oss och är det någon fil du vill behålla är det bara att spara den lokalt, aningen på telefonen eller på en usb-ansluten disk. Har du fler än fem kameror anslutna eller helt enkelt behöver mer lagringsutrymme finns olika abonnemang att välja mellan, från 85 kronor i månaden.

OmdömeM3 rekommenderar

Med Arlo Pro visar Netgear var skåpet ska stå. De nya funktionerna, inte minst den betydligt mer reaktionssnabba sensorn, lyfter systemet till nya höjder. Den kostnadsfria lagringslösningen samt det numera inbyggda batteriet innebär på sikt en kostnadsbesparing. Nu kostar Arlo Pro betydligt mer än föregångaren, närmare bestämt dubbel så mycket. Ett kit bestående av basstation och två stycken kameror landar på knappt 6 000 kronor. Men är du ute efter ett riktigt bra system, för både ute- och inomhusbruk och som dessutom är väldigt användarvänligt, är alternativen få.

plus

Användargränssnittet
Bra bild
Gratis molnlagring
Inbyggt batteri

minus

Ljudkvaliteten kan förbättras
Viss släpning i realtid
Hög initial kostnad

Fakta Netgear Arlo Pro

Pris enbart kamera:
Anslutning: Wifi
Upplösning: 1 280x720
Videoformat: H.264
Rörelsedetektion: Ja
Ljuddetektion: Ja
Nightvision: Ja
Mått: 79.3 x 48.6 x 70.5 millimeter
Vikt: 136 gram kilo
Batteritid: 4 – 6 månader
Laddningstid: Runt 2 timmar
Övriga funktioner: 2 vägs-ljud, Vattentät, molnlagring, usb-lagring.
Läs mer: arlo.com
Pris: Enbart kamera: 1 990 kronor hos Netonnet..
Basstation + 2 kameror: 4 490 kronor hos Netonnet.

Betyg 9 av 10

Netgear Arlo Pro VMS4230 Pris vid test: 4779 kr.

Bästa pris just nu: 4540 kr