Zyxel Aurora: Grym bild och och möjlighet till molnlagring

Det släpps en hel del nya produkter inom användningsområdet övervakning, och just nätverkskameror är extra hett just nu. Netgears Arlo är väl kanske det mest talande exemplet på en succé-lansering, men det finns fler tillverkare som vill vara med och leka – exempelvis Zyxel. Aurora är tillverkarens senaste skapelse och är en relativt enkel historia som till mångt och mycket liknar just Arlo, men som även skiljer sig en del.

Zyxel Aurora
Nätdrift i all ära, men särskilt smidigt är det inte

Aurora är smidig till formatet och levereras med en fastmonterad fot, men kan placeras även utan den, alternativt skruvas fast på en vägg med medföljande skruvfäste. Det finns även magneter på foten om du vill placera den på kylskåpet eller liknande. Bilden kan inverteras så det spelar ingen roll om den monteras upp och ner.

Precis med andra moderna kameralösningar är det med den medföljande appen som alla inställningar görs, liksom installationen. Och den är busenkel. Det tar oss cirka tre minuter, sedan är produkten installerad och redo för övervakningsuppdraget.

Zyxel Aurora

I appen kan du ställa in i vilken videokvalitet filmerna skall spelas i (720- eller 1080p), när kameran ska vara aktiverad, hur du ska få meddelanden om det inträffar något, om mikrofonen ska vara på eller av, samt – och det här är bra – i vilken del av bilden som rörelser ska registreras med hjälp av ett rutmönster. Denna funktion saknas i exempelvis Arlo, vilket kan innebära att en gardinrörelse eller liknande startar inspelningen och tar upp onödigt med lagringsutrymme.

På tal om lagringsutrymme: 16 gb gratis lagringsutrymme för kontinuerlig inspelning av händelser ingår, vilket räcker gott och väl. Datan lagras i själva enheten, men filerna går givetvis att spara ner till din smartphone. Sedan är kameran kompatibel med Zyxels egna”personal cloud”-lösningar, det vill säga om du har en egen Zyxel-NAS hemma eller på annan plats så kan videomaterialet sparas där och således säkras.

I appen kan du se de senaste händelserna som aktiverats av rörelser direkt i din mobiltelefon eller få tre ögonblicksbilder av rörelsen skickad via e-post. Inspelningshistoriken buffras i minst en sekund innan någon rörelse triggar igång inspelningen och fortsätter sedan inspelningen i 30 sekunder. Bra, då vissa andra kameror på marknaden kan missa den initiala utlösningsfaktorn.

Zyxel Aurora
Riktigt bra bildprestanda. Exempelbilden är tagen i ett nedsläckt rum med gardiner fördragna.

Bildkvaliteten är onekligen en viktig faktor när det gäller övervakningskameror och Aurora presterar riktigt bra, specielt i 1080p-läget. Och detta även i sämre ljusförhållanden. Där andra kameror presenterar material inspelat i mörker i svartvitt gör Zyxel det i färg. Bra!

Svagheterna då? Aurora är tyvärr inte batteridriven utan en lång kabel medföljer för att ge ström till enheten. Och då spelar det liksom ingen roll hur flexibel kameran är när det kommer till placering och montering. Du måsteistället hela tiden säkerställa att det finns en strömkontakt i närheten, vilket drar ned helhetsintrycket en hel del. Den är i praktiken inte heller anpassad för utomhusbruk då lägsta temperatur vid drift är noll grader.

Omdöme

Det är framför allt bildkvaliteten som imponerar, liksom den smidiga appen. Att 16 GB intern lagring ingår är bra – men ett minneskort kan inte mäta sig med molnlagring (så länge ditt hemmanätverk fungerar) säkerhetsmässigt. Vi gillar att varje kamera är sin egen och inte behöver någon basenhet att koppla upp sig mot. Baksidan av myntet är strömförsörjningen, i form av nätanslutning, samt att den inte är rustad för utomhusbruk.


Fakta Zyxel Aurora

Tillverkare: Zyxel
Typ: Ip-kamera
Anslutning: IEEE 802.11n, Bluetooth 4.1
Videoformat: Färg – 720p, 1080p (H.264)
Brännvidd: 2,8 mm
Iris: F/2.0’Horisontellt visningsfält (grader): 145
Mått: 68 x 83 x 129 mm
Vikt: 213 gram
Läs mer: zyxel.com
Cirkapris: Från 1 483 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg design och smidiga monteringsmöjligheter
App-lösningen
Bildkvalitet

minus

Inte batteridriven
Molnlagringen

ZyXEL Aurora Pris vid test: 1764 kr.

Bästa pris just nu: 1483 kr