Umbo Smart Bullet: En övervakningskamera med riktigt bra bildkvalitet

Redan vid uppackandet märks det att det är stor skillnad mellan Umbo Smartbullet och lillasyskonet Umbo Smartdome. Smartdome påminner om en liten mysig utelampa, medan Umbo Smartbullet ser ut som något ur ett futuristiskt dataspel. En medveten design för att inte bara övervaka, utan även skrämma tjuvar på flykten.

Umbo Smartbullet
Umbo Smartdomes täckningsområde till vänster, Smartbullets till höger.

Kamerans avancerade artificiella intelligens gör att kameran kan skilja på exempelvis rörelser från en människa och ett djur, ett träd som vajar i vinden eller något annat som rör sig utan att vara ett hot. Denna kan också lära sig att känna igen saker i bilden och därmed reagera om något förändras, även som det inte är en direkt rörelse som upptäcks.

Tyvärr är den höga månadskostnaden för både molnlagring och AI-funktionerna också densamma, vilket innebär en utgift på mellan 40 och 250 kronor i månaden.

Det är exakt samma app till både Umbo Smartdome och Smartbullet. Den är mycket lättanvänd och du ser enkelt både live-flöde och inspelat material.

Tyvärr är det inte lika lätt att göra inställningar och konfigurering, vilket måste skötas via det något bökiga och inte helt intuitiva webbgränssnittet.

Läs även: Bästa uppkopplade övervakningskameror – stort test

Bildkvalitet

Det som framför allt skiljer de två övervakningskamerorna åt är hårdvaran. Smartbullet är dessutom utrustad med bättre ir, bättre optik och bättre sensorer.

Umbo Smartbullet
Inzomning i mörker med Smartdome till vänster och Smartbullet till höger.

Men det finns ett par nackdelar med Umbo Smartbullet. Dels har övervakningskameran sämre bildvinkel och täcker därmed upp ett mindre område än Smartdome. Den andra nackdelen är det höga priset. Ett paket med två kameror, PoE-switch och två 32 gb sd-kort kostar hela 10 200 kronor. På detta ska det sedan läggas en månadskostnad.

M3 rekommenderar

Omdöme

Umbo Smartbullet är en bättre kamera än Umbo Smartdome, framför allt vid inzoomning och vid dåliga ljusförhållanden. Men en sämre bildvinkel och ett högre pris gör att den ändå inte får ett högre betyg än lillasyskonet.

Umbo Smartbullet
Tillverkare/kontakt: Umbo, umbocv.se / Seecurity, seecurity.se.
Systemkrav: Router med lan-portar, smartphone med Android eller IOS.
Upplösning: Upp till 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter).
Bildvinkel: 88 grader horisontellt, 57 grader vertikalt.
Ljud: Nej.
Nätverk: Trådbundet.
Lagring: Sd-kort och molnlagring.
Vikt: 1440 gram.
Mått: 29,5 x 10,0 x 9,0 centimeter.
Övrigt: Mörkerseende (IR-belysning) upp till 20 meter (upp till 45 meter med extra tillbehör), Vatten- och dammsäker, strömförsörjning via PoE (Power over Ethernet).
Cirkapris: 10 200 kronor (Två kameror, PoE-switch och två 32 GB SD-minneskort ingår).

plus

Rejäl och gedigen kvalitet.
Snygg och avskräckande design.
Lättanvänd.
Mycket bra bildkvalitet.
Optisk zoom.
Funktionsrik och med bra AI-funktion.

minus

Dyr.
Snål bildvinkel.
Molnlagring och AI-funktioner kostar extra.
Funktionsfattig app.
Något rörigt webbgränssnitt.

Betyg 8 av 10