Nest Cam IQ NC3100

Supersmart och superdyr

Nest Cam IQ

Med uppkopplade brandlarm, säkerhetssystem och inte minst övervakningskameror är Nest ett riktigt intressant intåg på den svenska marknaden för hemsäkerhet. Det Google-ägda företagets mest avancerade ip-kamera, Cam IQ, är fullproppad med cool och användbar teknik. Eller vad sägs om ansikts- och objektigenkänning, egenritade zoner för extraövervakning och en 4k-sensor som ger riktigt skarpa ansiktsbilder på nära håll?

Som grädde på moset är Cam IQ en väldesignad enhet, vars smäckra, vita kropp passar in i de flesta hemmiljöer. Här är det sladd för hela slanten som gäller - en medveten avvägning enligt företaget själva, som inte vill att du ska riskera hemsäkerheten genom att glömma de annars obligatoriska batteribytena. Sladdens längd är hyfsat generöst tilltagen oavsett, så placeringen av kameran borde inte bli något problem.

All funktionalitet hos Cam IQ sköts i Nests egen app, som är lättbegriplig och går snabbt att komma igång med. Här kan du skapa scheman för kameraaktivitet, ställa in hur ofta du vill ha notifikationer – och givetvis titta på live-övervakningen. Bilden är inte alls dum och kan strömmas i fyra olika kvalitéer beroende på hur mycket bandbredd du vill slösa. På högsta nivån, 1080p HD, hittar vi inget att klaga på direkt. Mörkerläget är också väl godkänt, och den inbyggda mikrofonen låter dig föra konversationer med den du "övervakar".

Det må låta bra så här långt, men Cam IQ dras med ett par irriterande nackdelar. En av dem är att kameran är överkänslig mot ljud och ljus som inte borde väcka dess uppmärksamhet. Många gånger plingar till i mobilen utan att vi kan avgöra varför. Det är både störande och direkt skadligt för användarens säkerhetstänk att överösas med obetydliga notifikationer. Kamerans kanske största nackdel är dock prismässig. För själva enheten får du betala saftiga 3 700 kronor – och för tillgång till de särskiljande funktionerna för ansiktsigenkänning, aktivitetszoner och videohistorik krävs en prenumeration på Nest Aware. Denna tjänst ingår i en månad, men kostar sedan 100 kr per efterföljande sådan. Det ger en kostnad på smått hutlösa 4 800 kronor det första året.

Läs hela testet av Cam IQ här!

Nest Cam IQ Indoor

Testad: September 2017
Typ: Allt-i-ett-övervakning med rörelsedetektion och ansiktsigenkänning
Anslutning: wifi, bluetooth 4.0
Videoupplösning, max: Full HD, 1080p / 30 fps, 4k-sensor
Synfält: Vidvinkel 130°
Mörkerseende: Högpresterande infraröd LED.
Rörelsedetektering: Ja, avstånd okänt
Siren: Nej
Övrigt: Inbyggd högtalare och mikrofon
Mått: Höjd 124 mm, bredd 73,6 mm, djup 73,6 mm
Vikt: 357 gram
Läs mer: www.nest.com
Pris: 3 699 kronor hos Clas Ohlsson

plus

Väl godkänt avseende ljud och bild.
Massor av smarta funktioner.
Mycket bra design och kvalitetskänsla.

minus

Överkänslig, varnar i onödan.
Priset är lite väl saftigt.

Betyg 7 av 10

Nest Cam IQ NC3100 Pris vid test: 3699 kr.

Bästa pris just nu: 3690 kr