Bor du i en lägenhet eller i ett mindre hus är Somfy One i stort sett allt du behöver för att ha koll på ditt hem. Kameran med rörelsedetektor har en bred betraktningsvinkel så placerar du enheten optimalt räcker det långt. Detta förutsett att du inte behöver ha koll på flera områden, som fönster, dörrar eller trädgården. För detta finns en hel del tillbehör att köpa till, men mer om detta senare.

Somfy One

Enheten är drygt en decimeter hög och nästan lika bred i omkrets, det vill säga betydligt större än exempelvis Arlos kameror, men då ska vi ha i åtanke att Somfy inte kräver en basenhet att kopplas upp mot. All kommunikation sker istället direkt från enheten via ditt trådlösa nätverk till din mobil.

Installationen är enkel, mycket enkel

Det första du behöver göra är att ladda ner den dedikerade appen, Somfy Protect, och koppla in ström till enheten. Sedan är det bara följa instruktionerna, och här har tillverkaren verkligen lyckats skapa ett användarvänligt och lättnavigerat gränssnitt som precis alla, även den helt oinvigde, kan hantera utan problem. Efter ett par minuter är systemet redo.

Somfy One

I appen sköter du det mesta, som att aktivera och avaktivera larmet, vilket görs snabbt i menyn under ”Home”. Du kan även välja att få en påminnelse om att larma på när du lämnar hemmet liksom att larma av när du närmar dig. Funktionen ”Smart Activation” använder sig av telefonens positionering för detta och är riktigt smart, då det annars kan vara lätt att glömma att aktivera enheten. Det finns även ett nattläge, där du väljer vilka av enheterna (om du valt till sådana) ska vara aktiva eller inte medan du är hemma. Det går även att via enhetens mikrofon och högtalare ”prata” med användaren i telefonen, om än med en viss fördröjning.

Du kan lägga till både vänner och familjemedlemmar som då har access till hela systemet samt grannar eller liknande som då endast får notiser om larmet utlöses.

Somfy One

Kameran går att ställa in i antingen standardupplösning, högupplöst eller full hd och det går att välja i vilken del av bilden som rörelsedetektorn ska reagera. Det är riktigt användbart om du har husdjur som rör sig i den nedre delen av rummet.

När systemet är aktiverat och kameran känner av rörelse, sätter larmet igång och du får ett push-meddelande på din telefon. Du kan även se bilder i realtid och spola tillbaka tio sekunder på klippen som lagras via en molstjänst i 24 timmar. Här finns alltså vissa likheter med Arlos lösning. Tjänsten är kostnadsfri med skillnaden att du inte kan ladda ner klippen. Vill du kunna ladda ner klippen samt utöka lagringstiden till sju dagar finns ett abonnemang för runt 50 kronor i månaden.

Somfy One

I testpaketet medföljer en ”Intellitag” för dörrar samt en extra rörelsesensor. Båda är väldigt lätta att installera och kalibrera till systemet. Bland produkterna i det kompletta sortimentet finns en fristående kamera, externa sirener (inomhus- samt utomhusbruk), signalförlängare samt en liten fjärrkontroll som fästs på nyckelringen eller liknade och som automatiskt larmar av systemet när du kommer hem och identifierar bäraren som en godkänd användare.  

Omdöme

Är det någonting vi värdesätter så är det ett enkelt handhavande, smarta funktioner samt, och det här är viktigt, en bra bildkvalitet. Somfy One har alla dessa egenskaper och är dessutom framtidssäkrad i form av kompatibilitet med Amazon Alexa. Dessutom fungerar kameran med Nest samt Ifttt. Basic-tjänsten är emellertid begränsad då du inte kan spara klippen, som vilka kan vara avgörande som bevismaterial om någon obehörig varit och hälsat på i hemmet. I praktiken krävs alltså tjänsten som kostar runt 50 kronor i månaden.

Fakta Somfy One

Typ: Allt-i-ett-övervakning med rörelsedetektion
Anslutning: wifi, bluetooth 4.0
Videoupplösning, max: Full HD video sensor 1080p / 30 fps
Synfält: Vidvinkel 130° (diagonal)
Mörkerseende: 6 m med mekaniskt infrarött filter
Digital Zoom: x8
Rörelsedetektering: 5 meters avstånd
Siren: 90+ dB
Övrigt: Inbyggd högtalare och mikrofon
Mått: Höjd 110 mm, Omkrets 90 mm
Vikt: 260 gram
Pris: 2 395 kronor hos CDON.
Läs mer: www.somfy.se

plus

Snyggt gränssnitt och enkelt handhavande
Funktionalitet och bildkvalitet
Utbud av tillbehör

minus

Snål Basic-tjänst

betyg 8 av 10

Somfy One Pris vid test: 2395 kr.

Bästa pris just nu: 1979 kr