Ge tillbaks startmenyn! Det var mångas reaktion när Windows 8 släpptes, och situationen blev inte mycket bättre med Windows 8.1. Men det finns faktiskt en dold funktion i Windows 8.1 (dock inte i Windows 8) som ersätter en av de viktigaste funktionerna som den gamla hederliga menyn i Windows 7 och äldre uppfyllde – nämligen starta program.

Högerklicka på aktivitetsfältet längst ner på skärmen och välj Verktygsfält – Nytt verktygsfält. Då kommer filväljaren upp, navigera till följande mapp:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start-Meny\Program

Klicka därefter på Välj Mapp. Tänk på att den första mappen, ProgramData, normalt är dold i filsystemet så du måste slå på att dolda mappar ska visas för att hitta den. Gör det under fliken Visa i Utforskaren och klicka i att dolda objekt ska visas.

Nu dyker det upp en ny meny till vänster om klockan och notisfältet på din skärm. Pilen där är en knapp som tar fram din nya meny. Om du vill ändra innehållet i menyn kan du navigera till mappen Program som vi nämnde ovan, skapa mappar för nya undermenyer och lägg in genvägar till program och filer som du vill ha i menyn. Det går även att dra och släppa saker och dra program till en undermapp direkt i menyn.

Startmeny Windows 8.1
Så här ser den hemliga startmenyn i Windows 8.1 ut.

 En viktig sak att tänka på är att du bara kan starta klassiska skrivbordsprogram från denna meny, det går inte att dra igång den nya typen av appar som först kallades Metro men nu går under namnet Modern. Det kan ligga några appar av den typen i menyn redan och vi stötte på lite problem när vi tog bort dem så det bästa är att låta dem ligga.