De nya, snabba wifi-nätverken på 5-gigahertzbandet med 802.11 ac-teknik är imponerande snabb, men tyvärr inte lika bra som wifi på lägre frekvenser på att nå ut i alla skrymslen och vrår i hemmet. En generell tumregel när det gäller digital radiokommunikation är: Ju högre frekvens desto bättre hastighet, men sämre räckvidd.

För att kompensera för detta har routertillverkarna gjort en hel del med frekvensmodulering och antennteknik, och även maxat signalstyrkan till övre gränsen för vad som faktiskt är lagligt. Men det är inte alltid det räcker, och då kan du behöva en så kallad repeater, på svenska ibland kallad nätverksförlängare. Det är en dosa som du placerar en bit bort från routern och som ansluter till och förlänger räckvidden på nätverket åt det hållet.

Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000
Baktill hittar vi fem gigabit Ethernet-portar. Det finns ingen dedikerad till wan, utan repeatern känner själv av om en fast kabel går till en router eller till en klient som en dator eller skrivare.

Stor som en router

Netgears senaste med modellnamnet EX7000 är den största och mest otympliga sådana vi sett sedan början av 2000-talet. De flesta repeaters vi testat har varit diskreta små dosor som du pluggar in i ett eluttag och som fyller ett rum eller två med förbättrad wifi. Men EX7000 är stor som en vanlig router och har tre rejäla antenner på baksidan.

Här hittar vi också fyra fasta nätverksportar och på framsidan en usb 3-port. EX7000 tar verkligen plats. Den är byggd för att antingen ligga ner på ett bord eller stå på högkant med ett medföljande ställ. Tyvärr finns det inga fästen för att hänga upp den på väggen, något som många routrar har, även Netgears egna.

Men så är det också den allra mest kraftfulla och funktionsrika repeater vi testat. Den kör ac1900-standard, vilket innebär att bägge frekvensbanden kan uppnå en kombinerad maxhastighet på 1 900 megabit per sekund. I alla fall i teorin. Sedan är det ju mängder av faktorer som kan störa och dra ner den hastigheten. Det är inte heller så att du får 1900 megabit till en enskild dator, utan det är maxkapaciteten för flera uppkopplade datorer, telefoner med mera samtidigt.

EX7000 kan köras i två lägen. Antingen som just nätverksförlängare, eller som accesspunkt vilket innebär att du kopplar upp mot routern med fast nätverk istället. Då får EX7000 ett eget ssid. Eller två om du väljer att ha separata för de två frekvensbanden. Även som extender så kan du välja att ha samma ssid som routern, eller ge EX7000 egna namn på sina.

Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000
Ställd på högkant är EX7000 ännu mer iögonfallande.