Lätthanterlig trots en miss

Att installera EX7000 var inte riktigt lika enkelt som snabbstartsguiden vill göra gällande. Det ska gå att ansluta den till ett befintligt nätverk med wps, uppsynkning med ett enkelt knapptryck. Men när vi testade att ansluta till en router med stöd för wps så gick det bara att ansluta till 2,4-gigahertzbandet.

Enligt instruktionerna ska 5-gigahertzbandet anslutas genom att upprepa wps-proceduren en gång till. Men det fungerade inte. Vi testade med flera ac-routrar, bland annat Netgears egna i samma Nighthawk-serie som EX7000 tillhör, utan att lyckas med det.

Lyckligtvis går det även att konfigurera manuellt i ett snyggt och pedagogiskt webbgränssnitt där en steg-för-steg-guide sätter upp och ställer in nätverket åt oss. Då dyker även 5 gigahertz upp och fungerar som det ska. Gränssnittet är från början på engelska men så fort vi ansluter till routern och därmed internet så laddar EX7000 hem uppdaterad programvara och nya svenska språkfiler.

EX7000 erbjuder inte bara wifi, du kan också ansluta trådlösa enheter och datorer, skrivare med mera med fast nätverkskabel till extendern. Fast anslutna enheter kommunicerar alltid på 5 gigahertz mellan repeatern och routern, och dyker upp i routerns gränssnitt som om de var wifi-anslutna.

Usb-porten kan användas för att dela ut skrivare eller en usb-hårddisk. Dessa ser du dock inte i din routerns admin-gränssnitt, utan måste logga in på extendern för att administrera.

Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000 gränssnitt
Administrationsgränssnittet som nås med en webbläsare är snyggt, enkelt och ger snabb tillgång till både grundläggande och avancerade inställningar.

Lever upp till förväntningarna

Vi testade att mäta hastigheten mellan två fast inkopplade datorer, en i routern och en i EX7000, och på vad som får anses vara lagom avstånd för en extender – femton meter och ett par tunna innerväggar bort, men fortfarande med hyfsad signalstyrka. Här fick vi en hastighet på övertygande 133 megabit per sekund och en mycket stabil uppkoppling.

Resultatet beror givetvis bland annat på att vi använde oss av en av de allra bästa ac-routrarna just nu. Men det är ju just för dig som vill satsa på bästa utrustningen hela vägen som relativt dyra EX7000 är intressant.

Nu är det kanske inte så en repeater främst är tänkt att användas. Ansluter vi stället en surfplatta trådlöst, vilket är ett vanligare sätt att utnyttja tekniken, så får vi god signal nästan 20 meter längre bort med EX7000 igång jämfört med att ansluta direkt till routern.

En sak att tänka på är att EX7000 konstant är ganska varm. Den bör inte stå för trångt och får definitivt inte övertäckas. Därför är det återigen lite dumt att den inte går att väggmontera.