Samsung har råkat i blåsväder efter att det har upptäckts att företaget har smyginstallerat ett program som sätter stopp för uppdateringar av Windows i sina datorer.

Programmet heter Disable_Windowsupdate.exe och laddas ner i bakgrunden utan att användarna meddelas om det. När det väl har laddats ner stängs Windows Update av och det spelar ingen roll om funktionen slås på igen, för efter en omstart är det avaktiverat igen.

Samsung

Anledningen till att Samsung har valt att sätta stopp för Windows Update är att företaget inte vill riskera att felaktiga drivrutiner ersätter företagets egna. Därför används en alternativ uppdateringsfunktion med namnet SW Update i stället. Långtifrån alla uppdateringar görs emellertid tillgängliga där.

Mer information finns på bloggen Bsodanalysis.

Uppdatering:

Nedan följer Samsungs officiella uttalande i ämnet.

- Det stämmer inte att vi blockerar en uppdatering av Windows 8.1 på våra datorer. Som en del i vårt arbete med kundnöjdhet erbjuder vi våra kunder möjligheten att välja när, och om, de vill uppdatera Windows software på sina produkter. Vi tar produktsäkerthet på största allvar och vi uppmanar alla Samsung-kunder med produktfrågor eller som känner en oro att kontakta oss direkt på 0771 – 726 78 64.