Vad gör du när någon skickar dig en pdf-fil? Normalt läser du den eller skriver ut den. Att redigera den är det ju inte tal om, eftersom det kräver att du köpt det mycket dyra Adobe Acrobat Professional.

Det är ju inte heller meningen att pdf-filer ska redigeras, eftersom effekterna kan bli ganska underliga. Normalt gör du i så fall ändringarna i originaldokumentet, till exempel Word, och skapar en ny pdf-fil.

Men om du inte har ­möjlighet att få tag i ­original­dokumentet och det bara är småsaker som ska justeras går det faktiskt att göra. Det finns gratisprogram på nätet som kan hantera det, men faktum är att det räcker med Microsoft Word, om du har version 2013.

Observera att det kan ta tid att konvertera pdf-filer, särskilt om de är stora. Det är lätt att tro att datorn har hängt sig under processen, men det är bara att vänta. Grafik, typsnitt och styckeindrag konverteras inte alltid perfekt, men för det mesta fungerar det bra nog för att vara användbart.

4 steg för dig som vill ändra i pdf-filer

pdf word redigera

1. Öppna. Använd Arkiv-menyn i Word som vanligt för att öppna ett dokument, men välj den pdf-fil du vill redigera i stället för ett Word-dokument. En skylt om att dokumentet kommer att ­konverteras dyker upp. Klicka på OK.

pdf word redigera

2. Redigera. När dokumentet är konverterat öppnas det i skrivskyddat läge. Välj Redigera dokument i Visa-menyn för att göra det användbart. Nu kan du redigera och använda Spara som för att spara dokumentet med ett annat namn.

pdf word redigera

3. Skillnader. Om du jämför din original-pdf med Word-dokumentet kan du säkert hitta en del skillnader, särskilt om det är ett komplicerat dokument. Med de flesta någorlunda enkla filer blir resultatet dock hyfsat användbart.

pdf word redigera

4. Spara. När du har gjort dina ändringar ska du givetvis spara dokumentet som en Word-fil, så att du har ett original. Men sedan vill du förmodligen också ha en pdf-fil igen. Så välj att spara även i detta format.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Word 2013.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Konvertera ett pdf-dokument för redigering i Word.