Googles molntjänster är en fantastisk hjälp för alla som har en smartphone. Genom att lagra all viktig information i molnet, är det ingen katastrof om telefonen går sönder eller blir stulen. För dig som använder tele­fonen som kamera är det ­exempelvis smart att ställa in den så att dina foton auto­matiskt säkerhetskopieras.

Problemet med just bild­kopieringen har hittills varit att det varit svårt att komma åt de säkerhetskopierade bilderna. Till skillnad från övriga filer
har du inte kunnat nå dem via ­Googles smarta näthårddisk Drive, utan har varit tvungen att gå omvägen via den inte lika användarvänliga tjänsten Google+. På det här området har Microsofts konkurrent Onedrive fungerat mycket bättre.

Direkt i Drive

Nu har Google tagit till sig av kritiken och lanserat en ny version av sin fototjänst Google Foto. Det har helt enkelt dykt upp en ny ­fotomapp i Google Drive. Den kommer du åt genom att logga in på drive.google.com eller genom att installera en app i din telefon. På så sätt blir det lättare att dela bilderna – och du kan flytta, kopiera och spara dem på nolltid.

Men den stora poängen är att dina foton kan bli tillgängliga via Google Drive-programmet på din dator. Det ser till att alla filer i molnet automatiskt hamnar i en mapp på din hårddisk.

Det du kan göra är alltså att först aktivera funk­tionen för att automatiskt kopiera bilder från din mobil till Google Drive och sedan installera Google Drive-programmet på din dator. Nu kommer alla bilder du har tagit med telefonen automatiskt att kopieras till din hårddisk. Perfekt både när det gäller säkerhet och användar­vänlighet!

Så redigerar du dina bilder

Vill du kunna redigera dina bilder för att göra dem snyggare? Här är tre bra ­gratisalternativ för olika plattformar.

 • För datorn: Picasa är Googles kostnadsfria Windows-program för att redigera bilder. 
  picasa.google.com
 • På webben: Pixlr är ett bildredigeringsprogram som du kör direkt i webbläsaren. Du kan öppna det direkt från Google Drive genom att öppna en bild och välja Öppna med, Pixlr Editor. Välj Godkänn
  pixlr.com
 • I mobilen: Många mobiler har inbyggda appar för att redigera bilder. Appen Google Foto är också ett bra gratisalternativ. Till skillnad från Google Drive erbjuder den redigeringsmöjligheter.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 15 minuter

Det här lär du dig:

 • Komma igång med Google Drive.
 • Att göra rätt inställningar för automatisk kopiering.
 • Hur du redigerar bilderna.

Det här behöver du:

 • Dator, mobil eller surfplatta.
 • Internetuppkoppling