Återanvändning. Skaparglädje. Två ord vi gillar skarpt, särskilt när vi kan kombinera dem.

Är du lite pysslig är det här guiden för dig! Här lär du dig hur du, av en gammal bok, kan göra ett unikt fodral till din mobiltelefon, e-boks-läsare eller surfplatta. Idén och inspirationen fick vi av designern Bea Szenfeld, som i tv-­programmet Go’kväll visade hur hon klippte och klistrade ihop sitt fodral.

Kostnaden för ditt fodral behöver inte bli hög. Boken har du kanske redan i bokhyllan eller hittar billigt på en loppis. Filttyget bör du köpa nytt (vår 40 x 40 cm-bit är tre millimeter tjock och kostade 29 kronor hos www.pandurohobby.se ). Dragkedjan kan du köpa på metervara eller i bestämd längd för några tior.

Hitta pärmar

Oavsett om du avser att behålla fodralet själv eller ge bort det i present är det värt att ta bort pappersomslaget på den inbundna boken och se hur bokpärmen ser ut. Har du tur finns det något fint tryck även på den. Vi blev helt sålda när vi upptäckte att vår dinosauriebok hade en fin apatosaurus på omslaget, eftersom just det här fodralet var tänkt som en present till ett barn i bekantskapskretsen. Ska du använda ditt fodral till din e-boksläsare kanske du vill välja din favoritbok som omslag?

Fodralet skyddar dina prylar oavsett om du vill bära med dig ditt fodral i väskan eller kanske kamouflera din teknik i bokhyllan och göra det svårare för tjuven att hitta den när du är bortrest.

Fram med gör det självmaterialet – nu kör vi!l

Lär dig av våra misstag!
Vi gjorde två fodral, ett för mobilen och ett för surfplattan. Boken vi använde till surfplattan var på gränsen till för liten (det blev ytterst små marginaler upp- och nedtill när vi klippte ut hålet för plattan). Vi rekommenderar att du hellre tar i vad gäller bokens storlek. Det blir både snyggare och enklare att pyssla ihop.

Den pilligaste biten är att fästa dragkedjan, limmet fastnar även där det inte ska och det krävs lite övning för att få hörnen bra. Ge inte upp om det krånglar! Öva gärna lite med en gammal kedja och bok innan du ger dig på det ”riktiga” fodralet.

 Nästa sida: Så gör du – steg för steg 

2 andra enkla gör det själv-grejer

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 30 minuter

Det här lär du dig:

  • Att göra ett personligt mobil- eller surfplattefodral av en gammal bok.

Det här behöver du:

  • Inbunden bok i passande storlek (välj en från hyllan eller köp på loppis).
  • Filttyg.
  • Dragkedja som är en liten bit längre än tre av sidorna på din bok (ska räcka runt).
  • Eventuellt en bit resårband.
  • Lim (vi använde limpistol eftersom det limmet är starkt och torkar snabbt).
  • Kniv, linjal/måttband, penna och sax.