Steg för steg: Personligt mobil- eller surfplattefodral

Steg 1
1. Förbered boken. Välj ut en inbunden bok som är några ­centimeter större än din mobil eller platta på alla sidor. Lagom tjocklek är någon dryg centimeter. Börja med att lossa själva papperssidorna från bokens pärm. Använd en skalpell eller en vass kökskniv.
Steg 2
2. Lite pilligt. Börja sedan med att öppna dragkedjan, lägg den ”bakochfram” och limma därefter fast en liten bit av varje sida i taget. Se upp! Det är viktigt att vara försiktig så att limmet inte ­fastnar i dragkedjans kuggar – då blir det problematiskt att stänga den sedan.
Steg 3
3. Liten bit i taget. Fäst dragkedjan en lagom bit från kanten. Testa att stänga boken och dra ihop dragkedjan då och då, så att sidorna löper jämnt och att boken inte blir för hårt åtdragen. Hörnen kräver ett litet veck. Prova dig fram så det inte blir för tajt eller för ”bulligt”.
Steg 4
4. Fodra med filt. Nu är det dags att mäta ut en bit filttyg som täcker hela bokens insida. Limma fast den. Klipp sedan ut en bit som är lite mindre än halva boken och mät dessutom ut ett hål i ­mitten av den biten som är lagom stort för din mobil eller surfplatta. Var extra noga så det blir rätt.
Steg 5
5. Plats för mobilen. Om du vill fästa ett resårband (det kan vara bra för att hålla större enheter som surfplattor på plats) så gör du det mellan filtbitarna. Limma sedan fast filtbiten med hålet för din mobil/platta på ena sidan av boken (lämpligast är att göra det på högra sidan).
Steg 6
6. Storleken spelar roll. Tänk på att om du har en tjockare mobil än filttyget så kan du behöva två likadana filtbitar ovanpå varandra så att hålet för mobilen blir tillräckligt djupt för att hålla telefonen på plats. Drag till sist ihop dragkedjan. Klart! Nu är det bara att stoltsera med ditt färdiga fodral.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 30 minuter

Det här lär du dig:

  • Att göra ett personligt mobil- eller surfplattefodral av en gammal bok.

Det här behöver du:

  • Inbunden bok i passande storlek (välj en från hyllan eller köp på loppis).
  • Filttyg.
  • Dragkedja som är en liten bit längre än tre av sidorna på din bok (ska räcka runt).
  • Eventuellt en bit resårband.
  • Lim (vi använde limpistol eftersom det limmet är starkt och torkar snabbt).
  • Kniv, linjal/måttband, penna och sax.