Säkerhetskopiering är viktigt, det vet alla. Men, handen på hjärtat, hur noga sköter du den? Kanske tillhör du dem som får skrämselhicka av oro för dina data när Windows plötsligt inte startar? Du lär inte vara ensam!

En situation där systemet gått ned helt och du inte på något sätt
kan komma in i ­Windows, på grund av en virusinfektion, ett fel i filsystemet eller något annat, kan vara riktigt besvärlig. Innan du ger dig på att formatera, installera om eller kanske till och med byta hårddisk måste du ju försöka rädda viktiga filer om det var länge sedan du säkerhetskopierade.

Missa inte: Så framtidssäkrar du dina filer

Om hårddisken fortfarande går att läsa är det inte en omöjlighet, men du bör helst ha förberett en cd-skiva eller ett usb-minne i förväg. Annars får du göra det på någon annan dator. Du behöver också någonstans att lagra de filer du räddar, exempelvis en extern hårddisk eller ett usb-minne.

Det finns gott om ”nödskivor” som kan användas för att starta en dator. Vi har valt Hiren’s Boot CD, som innehåller en miniversion av Windows och fantastiskt många användbara verktyg.

Använd mini-Windows för att hämta filer från en kraschad dator

Steg 1

1. Hämta. Ladda ned Hiren’s Boot CD här: www.hirensbootcd.org/download. Öppna den nedladdade zip-filen, så hittar du en iso-fil. Bränn den till en cd-skiva eller ett usb-minne enligt metoden vi beskriver i denna artikel.

Steg 2

2. Starta. Starta den krånglande datorn med hjälp av din nya cd eller usb. Välj startordning i bios eller tryck ned F8 eller F12 under datorstarten för att välja från en startmeny. Efter starten, välj Mini Windows XP.

Steg 3

3. Nätverk. Mini Windows XP startar och du känner nog igen dig ganska bra. Behöver du tillgång till ditt nätverk för att kopiera filer, dubbelklicka på Network Setup för att aktivera detta. Kör också Wireless Setup om du behöver trådlöst nätverk.

Steg 4

4. Kopiera. Dubbelklicka på Windows Explorer för att öppna Utforskaren. Nu kan du använda denna för att kika på din hårddisk och kopiera alla filer som du vill rädda till en extern hårddisk eller ett usb-minne.