Ett vanligt sätt att ladda ned data, installationer eller till och med filmer är som iso-filer. En iso-fil är en avbild av en cd- eller dvd-skiva och det finns flera sätt att använda den.

Du kan helt enkelt packa upp den som ett zip-arkiv med lämpligt program, exempelvis Winrar, eller kan du använda den som en virtuell enhet i Windows. Det senare har vi gått igenom tidigare, se pcforalla.se/virtuellskiva.

Men det vanligaste är ändå att bränna iso-filen till en skiva eller att lägga den på ett usb-minne. I båda fallen är det oftast för att kunna använda skiva eller minnespinne att starta datorn från, till exempel vid installation av operativsystem eller ­felsökning och ­reparation av ett befintligt ­system.

Reparationsskivor för Windows finns till exempel att hämta hos Microsoft.
Vi visar hur du med enkla program kan skapa en skiva eller ett usb-minne av en iso-fil. Är iso-filen autostartande blir din nya enhet det också.

4 steg som gör iso-filen till en startenhet – på cd eller usb-minne

Steg 1

1. För en cd-skiva. Ladda ned det lilla programmet Burn CDCC (www.terabyteunlimited.com/downloads-free-software.htm). Du får en zip-fil med två körbara filer, varav en är för 64 bitar. Installation behövs inte, kör bara rätt program för din dator.

Steg 2

2. Bränn. Använd knappen Browse för att bläddra fram din iso-fil. Välj rätt brännare under Device och sätt i rätt sorts skiva (cd eller dvd). Klicka på Start och invänta att bränningsprocessen blir klar.

Steg 3

3. För ett usb-minne. Ladda ned det lilla programmet Rufus (rufus.akeo.ie). Nedladdningen består av en enda exe-fil och inte heller här behövs installation – bara att köra. Sätt i ett tillräckligt stort usb-minne och välj detta under Enhet i programmet.

Steg 4

4. Kopiera. Klicka på den lilla cd-ikonen i högerkanten och bläddra fram din iso-fil. Du kan ändra andra inställningar om du vill, men allt som behövs är att klicka på Starta. Godkänn att usb-minnet kommer att raderas och vänta sedan tills allt är klart.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 10 minuter

Det här lär du dig:

  • Bränna en iso-fil till skiva eller kopiera den till en usb-enhet.

Det här behöver du:

  • Windows-dator