10 tips för att maxa Onedrive i Windows 10

Onedrive är Microsofts molntjänst, alltså ett lagringsutrymme som inte ligger på din egen dator utan på externa servrar. Genom att spara din information här kommer du åt den överallt – oavsett vilken pryl du använder.

Till en början var Onedrive, som då hette Skydrive, en separat tjänst som bara användes för att lagra filer. I dag är den däremot inbyggd i Windows, och mycket lagras automatiskt här.

Det finns dock många smarta finesser som de flesta brukar missa och här kommer 10 Onedrive-tips för dig som kör Windows 10.

1. Logga in

Onedrive är en integrerad del i Windows 10, och för att få full nytta måste du vara inloggad med ett Microsoft-konto på datorn. Om du inte är det klickar du på Start-knappen och väljer Inställningar, Konton, Logga in med ett Microsoft-konto i stället. Öppna sedan Onedrive via Start-knappen. Första gången kan du behöva logga in igen – med samma användarnamn.

Logga in

2. Hantera filer i Utforskaren

Alla filer som ligger i Onedrive-mappen på din dator synkroniseras automatiskt till Microsofts servrar. Du kommer åt mappen via vänstermenyn i Utforskaren, och du kan flytta, kopiera och spara filer här precis som vanligt. Om du raderar en fil härifrån tas den alltså bort överallt.

Utforskaren

3. Styr vad som ska synkas

Har du dåligt plats på din dator kan du begränsa synkroniseringen. Det gör du via Onedrive-ikonen. Den visas som standard längst ned till höger på skärmen och om du inte ser den måste du först klicka på Visa dolda ikoner (upp-pilen). När du ser Onedrive-ikonen högerklickar du på den och väljer Inställningar, Konto, Välj mappar. Nu visas en lista över allt du har på Onedrive – och du väljer vad som ska hämtas till den dator du använder.

Synka

4. Använd webbläsaren

De filer som ligger på Onedrive kommer du alltid åt via webbläsaren, oavsett var du befinner dig. Surfa bara till onedrive.live.com och logga in med ditt Microsoft-konto. Nu kan du kopiera, flytta och öppna dina filer, och du kan även ladda hem dem till hårddisken – eller ladda upp nya.

Webbläsare

5. Fixa gratis Office-paket

Om du kör Onedrive via webbläsaren kan du öppna och redigera Office-filer i de kostnadsfria webbversionerna av Word, Excel, Powerpoint och Onenote som finns här.

Office

Logga in som i tipset ovan och klicka på en fil om du vill öppna den i webbversionen av något av Office-programmen. Du kan också klicka på ikonen som ser ut som ett rutnät högst upp till vänster för att skapa nya Word-, Excel-, Powerpoint- och Onenote- dokument.

6. Hämta app till mobilen

Du kan även komma åt dina dokument via en Onedrive-app för din smartphone eller surfplatta. Den låter dig även automatiskt ladda upp alla exempelvis alla foton du tar med telefonen/plattan. Det finns appar för Android, Iphone/Ipad, Mac och Windows-telefoner, och du når dem via onedrive.live.com/about/sv-se/download.

App

7. Dela filer med andra

Om du vill dela ett dokument med andra högerklickar du på en fil i Utforskaren och väljer Dela en OneDrive-länk. Nu skapas och kopieras en direktlänk och du kan klistra in den i valfritt program.

Dela

För att detaljstyra väljer du istället alternativet Fler delningsalternativ för OneDrive. Nu öppnas webbgränssnittet och du kan välja hur du vill dela dokumentet. Du bestämmer också om mottagaren enbart ska få titta på dokumentet eller om det även ska gå att redigera.

Den här delningsinställningen kan du ändra efteråt under rubriken Delas med.

8. Hämta alla filer

En smart finess är att du kan använda Onedrive för att komma åt datorns hårddisk på distans. Högerklicka på Onedrive-ikonen (se tips 3) och välj fliken Inställningar. Koppla på funktionen Använd OneDrive för att hämta filer på den här datorn.

Hämta

Nu visas datorn via ditt Onedrive-gränssnitt och du kan hämta valfria filer på distans – om datorn är påslagen förstås.

9. Spara allt på Onedrive

Om du vill att alla dokument som standard ska sparas på Onedrive går du till inställningsmenyn (se tips 3) och väljer fliken Spara automatiskt. Byt till OneDrive under Dokument och bilder. Här kan du också välja att automatiskt spara alla foton, videoklipp och skärmbilder som du tar på datorn.

Spara

10. Fixa mer lagringsutrymme

I gratisversionen av Onedrive får du ett lagringsutrymme på några gigabyte. Om du behöver mer kan du gå till inställningsmenyn (se tips 3) och välja Hantera lagring. Här ser du hur mycket utrymme du har och vad det kostar att skaffa mer. Du kan också klicka på Få kostnadsfritt lagringsutrymme om du vill se vad du kan göra om du vill slippa betala.

Lagringsutrymme