8 tips som maxar Windows 10

1. Växla mellan pekskärm och tangentbord
Det finns två grundlägen i Windows 10. Det ena är gjort för vanliga datorer och ser ut äldre Windows-versioner. Det andra liknar Windows 8 och är gjort för surfplattor.

Under installationen känner systemet automatiskt av vad du har och väljer ”rätt” läge. Om du vill byta gör du det genom att ta öppna Windows nya Åtgärdscenter. Välj att aktivera eller avaktivera Surfplatteläge.

Surfplatteläge
För att detaljstyra hur surfplatteläget fungerar väljer du Inställningar, System, Surfplatteläge. Här kan du välja vilket läge datorn/plattan ska startas i, och du kan även avgöra om det klassiska Aktivitetsfältet ska vara synligt i Surfplatteläget.

2. Rotera skärmen rätt
Har du en surfplatta roteras skärmen automatiskt genom när du vrider på den. Vill du slippa det sveper du från vänsterkanten för att öppna Åtgärdcenter. Klicka på Rotationslås för att bestämma hur du vill rotera.

I en dator kan du gå in under Inställningar, System, Visningsalternativ. Under Orientering väljer du stående eller liggande.

Profilbild
​3. Lägg till en profilbild
Du kan knyta ett foto till ditt Microsoft-konto, och den visas bland annat högst upp i Start-menyn. Om du inte ser någon bild kan du lägga in den genom att öppna Inställningar, Konton, Ditt konto. Under Din bild väljer du Bläddraför att leta upp den på hårddisken. Har du en kamera kan du även klicka på Kamera.

4. Styr din snabbåtkomst?

Utforskaren, som används för att hålla ordning på filer och mappar finns förstås kvar i Windows 10. Den ser ut ungefär som tidigare, men den har fått en ny funktion som heter Snabbåtkomst. Klickar du på den visas mappar som ofta används och de senaste filerna. Du kan även högerklicka på en mapp och välja Fäst i Snabbåtkomst för att den alltid ska finnas i menyn till vänster. Under Arkiv, Alternativ, Allmänt kan du rensa listan – eller helt koppla bort funktionen.

Snabbåtkomst

5. Byt språk
En bra sak i Windows 10 är att du kan välja land och språk. Du är med andra ord inte låst till det språk du valde när du installerade systemet.

Öppna bara Inställningar, Tid och språk, Region och språk. Om det språk du vill använda inte visas klickar du på Lägg till ett språk.

Språk

6. Synkroniserar dina inställningar
Även om du har fler datorer eller plattor räcker det med att du gör inställningarna en enda gång. Tack vare funktionen Synkronisering kan exempelvis webbläsarinställningar, lösenord, språkinställningar och skrivbordstema synkas mellan enheterna. Du slår på funktionen under Inställningar, Konton, Synkronisera dina inställningar.

Med det översta reglaget kan du helt koppla bort det medan de övriga styr vad du vill synkronisera.

Synka

7. Styr låsskärmen
Låsskärmen är det som visas innan du har logga in. Hur den ska se ut styr du genom att välja Inställningar, Anpassning. Låsskärm.

Bakgrunden kan vara en bild, ett bildspel eller en Microsoft-bild (Windows spotlight). Du kan också visa status från dina favoritappar, exempelvis kalender, väder eller klocka.

Låsskärm

8. Skräddarsy ditt Åtgärdscenter
I Windows 10:s nya Åtgärdscenter samlas meddelanden och vanliga funktioner. Vad som ska visas bestämmer du själv. Öppna Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Överst väljer du vilka snabbåtgärder du vill ha, alltså de fyra ikoner som alltid ska visas.

Precis som i tidigare versioner kan du även välja vilka ikoner som ska visas i Aktivitetsfältet. Det gör du under Aviseringar.

Åtgärdscenter

 Nästa sida: 7 klassiska Windows-tips i ny tappning