7 klassiska Windows-tips i ny tappning

1. Ställ in klockan

Går datorns klocka fel? Lätt fixat! Öppna Inställningar och välj Tid och språk, Datum och tid. Slå på Ställ in tiden automatiskt. Du kan även behöva ange rätt tidszon och välja Justera datorn för sommartid automatiskt.

Du som reser mycket kan också välja Lägg till klockor för olika tidszoner. De visas om du klickar på klockan längst ned till höger eller om du låter musmarkören vila på den.

Klocka

2. Förstora skärmen

För dig som har nedsatt syn eller motoriska problem går det att anpassa Windows till dina behov. Du kan exempelvis ta fram ett förstoringsglas för att göra texten större eller ignorera om du trycker på samma tangent av misstag.

De här inställningarna hittar du genom att välja Inställningar, Hjälpmedel.

Hjälpmedel

3. Ändra storlek

Har du svårt att se texten? Du kan ändra storleken procentuellt genom att välja Inställningar, System, Visningsalternativ. Dra reglaget till höger så blir allt större.

För att detaljstyra klickar du på Avancerade skärminställningar, Avancerad storleksändring av text och andra objekt.

Visning

4. Kalibrera skärmen

Om du missnöjd med skärmen kan du välja Inställningar, System, Visningsalternativ, Avancerade skärminställningar. Här har du en chans att ändra Upplösning, men som regel är den som rekommenderas också bäst.

Du kan också välja Färgkalibrering för att ställa in hur färger och text ska visas på skärmen.

Kalibrera

5. Byt färg och bakgrund

Precis som i tidigare versioner av Windows kan du ändra bakgrunder och färger, men hanteringen har blivit smidigare. Öppna Inställningar och välj Anpassning. Under Bakgrund väljer du skrivbordsbakgrunden, och du kan växla mellan bild, bildspel eller enfärgad.

Klicka på Färger för att styra färgvalet. Välj Accentfärg för att anpassa alla färger till din bakgrund, eller välj färger själv.

Vill du använda ett Windows-tema, alltså ett komplett paket av bild, färger och ljud klickar du på Teman.

Anpassning

6. Ändra ljudet

Tycker du att Windows standardljud är tråkiga är de lätta att byta ut. Öppna bara Kontrollpanelen och välj Maskinvara och ljud. Klicka på fliken Ljud så kan du välja ett ljudschema som Windows standard eller Inga ljud. Du väljer ljud för enskilda programhändelser genom att markera dem, klicka på Bläddra och letar upp ljudfilen på datorn.

Ljud

7. Styr skrivbordets ikoner

Du bestämmer själv hur ikonerna på det Windows-skrivbordet ska visas. Högerklicka bara på ett tomt utrymme på skrivbordet och välj Visa så kan du välja storlek och placering på ikonerna. Du kan även välja Sortera och välja exempelvis Namn eller storlek.

Ikoner