Tid: 30 minuter
Det här behöver du:

  • En dator med Windows 7 eller 8.
  • En internetuppkoppling.

Windows 10 – de nio vanligaste frågorna

Microsoft har några tuffa år bakom sig. Hösten 2012 lanserades Windows 8, och förhoppningen var att systemet skulle bli företagets räddning. Det blev precis tvärtom.

Windows 8 blev snabbt hatat, och felet var Microsofts eget. Företaget lanserade ett nytt gränssnitt som var anpassat för surfplattor, trots att de flesta användare körde vanliga datorer med mus och tangentbord.

I Windows 10, som lanserades den 29 juli, har Microsoft tänkt nytt och tänkt rätt. I stället för påtvingade förändringar har man byggt ett operativsystem som anpassar sig till användaren. På en traditionell dator är det ganska likt gamla tiders Windows och på en surfplatta används det moderna gränssnittet som är gjort för pekskärmar.

Men den stora nyheten är egentligen inte gränssnittet. De revolutionerande är att Windows 10 fungerar på alla prylar, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor, datorer och stora presentationsskärmar. Alla får gemensamma appar och en gemensam appbutik.

Microsofts förhoppning är att det här blir ett lyft för Windows-telefonerna. Hittills har varken användare eller apptillverkare varit särskilt intresserade, men tanken är att Windows styrka på pc-marknaden ska spilla över på telefonerna nu när apparna blir desamma.

Frågan är förstås hur bra det här kommer fungerar, och i vår nya Windows 10-skola tittar vi på systemet från grunden. I den här första delen bekantar vi oss med de hetaste nyheterna och hur man uppgraderar – men vi börjar med de vanligaste frågorna:

När kommer Windows 10?

Windows 10 lanserades den 29 jul för datorer och surfplattor. Mobilversionen dröjer däremot. Lanseringsdatum är inte klart, men det spekuleras om lansering i oktober.

Vad kostar Windows 10?

Konsumenter som har en dator eller surfplatta med Windows 7 eller 8 kan uppdatera gratis till Windows 10. Erbjudandet gäller i ett år, men när du väl har gjort uppgraderingen fungerar den tills vidare. Om du fortfarande kör gamla versioner av Windows 7 eller 8 måste du först uppgradera dem, men även detta är gratis.

Alla andra får köpa en ny version av Windows 10. Det kostar lika mycket som tidigare versioner, alltså cirka 1 000 kronor. Läs mer i tabellen.

Du har → Du får
Windows XP → Ingen fri uppdatering
Windows Vista → Ingen fri uppdatering
Windows 7 Starter → Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic → Windows 10 Home
Windows 7 Home Premium → Windows 10 Home
Windows 7 Professional → Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate → Windows 10 Pro
Windows 7 Enterprise → Uppdateringen styrs av ert avtal
Windows 8.1 * → Windows 10 Home
Windows 8.1 with Bing * → Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro * → Windows 10 Pro
Windows 8.1 Pro for Students * → Windows 10 Pro
Windows 8 Enterprise → Uppdateringen styrs av ert avtal
Windows Phone 8.1 ** → Windows 10 Mobile
Windows RT → Ingen fri uppdatering
* Om du har kvar Windows 8 kan du kostnadsfritt uppgradera till Windows 8.1 och sedan till Windows 10.
** Alla telefoner kanske inte kan uppdateras. Kolla med tillverkaren

Vilka versioner finns det?

Windows 10 Home är det självklara valet för konsumenter. Det är den versionen som installeras på våra vanliga datorer.

Windows 10 Pro vänder sig till professionella användare. Den innehåller krypteringsverktyget Bitlocker och liknande verktyg. Pro-versionen har också bättre stöd för företagsnätverk.

Windows 10 Enterprise och Windows 10 Education vänder sig till företag respektive skolor, och är med andra ord inte intressanta för konsumenter.

Windows 10 Mobile och Mobile Enterprise är versionerna för mobiler (se nedan).

Windows 10 IOT Core är en specialversion för ”Internet of Things” (sakernas internet). Den är med andra ord skapad för andra prylar än datorer, plattor och mobiler.

Vad händer med Windows RT?

När Windows 8 lanserades kom även budgetversionen RT, som var skräddarsydd för surfplattor.

RT-plattorna blev ingen succé, och de har numera slutat tillverkas. Du som har en surfplatta med Windows RT kan inte uppgradera den till Windows 10.

Vilka är systemkraven?

Windows 10 har samma systemkrav som Windows 7 och 8:

Processor: 1 GHz eller snabbare.

Internminne: 1 GB för 32-bitarsversionen eller 2 GB för 64-bitarsversionen.

Hårddiskutrymme: 16 GB för 32-bitarsversionen eller 20 GB för 64-bitarsversionen.

Grafikkort: Directx 9 eller senare med wddm 1.0-drivrutin.

Bildskärm: 1 024 x 600 punkter.

Fungerar mina gamla prylar?

Windows 10 bygger på samma tekniska grund som Windows 7 och 8. Det bör därför inte bli några kompatibilitetsproblem, utan du kan köra samma program, tillbehör och appar som tidigare. Har du däremot en äldre Windows-version är det inte säkert att allt fungerar.

För att vara helt säker kan du söka efter de prylar och program hos Microsofts engelskspråkiga Compatibility Center (www.microsoft.com/en-us/windows/compatibility). Läs mer på nästa sida.

Vilka funktioner försvinner?

Microsoft plockar bort en del funktioner som funnits i tidigare Windows versioner. Windows Media Center försvinner och det finns inget inbyggt program för att spela upp dvd-filmer. Även Windows 7:s gadgetar (minprogram) är borta.

Missa inte: Läs mer om alla funktioner i Windows 10

Hur funkar Windows 10 för mobilen?

Windows 10 passar även mobiltelefoner, så den gamla uppdelningen mellan Windows och Windows Phone för mobiltelefoner är med andra ord borta.

Lanseringen av Windows 10 Mobile drar dock ut på tiden, och många detaljer är ännu oklara. Spekulationerna talar om lansering i september eller oktober.

Är det värt att uppgradera?

Om du kör en dator med Windows 7 eller 8 är det definitivt värt att uppgradera. Uppgraderingen är gratis, och ställer inga större krav på din dator. För Windows 8-användarna blir förändringarna små medan det kan krävas lite inlärningstid om du kör Windows 7.

Använder du Windows Vista eller XP måste du betala runt en tusenlapp för Windows 10, och med tanke på hur billigt det är med nya datorer är det knappast lönt – om du inte har en extremt bra dator.

 Artikeln fortsätter på nästa sida