10 heta nyheter du inte får missa

1. Ett enda system. Windows 10 går att använda för dator, surfplatta och telefon – och gränssnittet anpassar sig till den pryl du har. Skillnaden mellan vanliga Windows och Windows Phone försvinner med andra ord.

2. En appbutik. Windows 10 får en enda app-butik. Samma appar fungerar med andra ord för alla prylar. 

Startknapp Windows 10
3. Start-knappen är tillbaka. Windows 10 anpassas för vanliga datorer. Start-knappen och Start-meny är exempelvis tillbaka medan man har tagit bort det Snabbstartfält (Charm), som dök upp när muspekaren hamnade i högerhörnen.

4. Ny inloggning. Har du svårt att minnas lösenord? Windows 10 har stöd för bildlösenord, pinkod och Fido, en ny standard för att logga in med exempelvis fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

5. Appar som fönster. Windows 8:s appar var gjorda för helskärmsläge. I Windows 10 väljer du däremot själv storlek, precis som traditionella program. Gränsen mellan program och appar blir med andra ord mindre.

6. Flera skrivbord. I Windows 10 kan du dela skärmen mellan fyra olika appar. Du kan också skapa ”virtuella skrivbord” för att ha en vy för jobbet och en annan för hemmet. 

Cortana
7. Inbyggd assistent. Cortana är Microsofts digitala assistent som söker efter information på nätet, bokar möten i din kalender etcetera. Du styr den med rösten eller med text. I skrivande stund finns Cortana inte på svenska, och lanseringsdatum är oklart.

8. Ny webbläsare. Internet Explorer går i graven och ersätts av Microsoft Edge (tidigare Spartan). Den stora nyheten är att du kan markera, anteckna och stryka under direkt på webbsidan. Edge har också ett nytt läsläge som skalar bort allt onödigt.

9. Bättre spel. Windows 10 anpassas för spel. Den innehåller exempelvis Directx 12, som ger bättre grafikprestanda och förbrukar mindre energi. Det går också att strömma spel, film och musik från Microsoft spelkonsol Xbox till datorn.

10. Nya tillbehör. Windows 10 får stöd för hologramhjälmen Hololens och presentationsskärmen Surface Hub, som kan ersätta ett whiteboard. Lanseringsdatum och priser är dock ännu oklart.

 Artikeln fortsätter på nästa sida