Så förbereder du dig för Windows 10

1. Säkerhetskopiera viktiga filer. Även om risken är liten kan en uppdatering skapa problem, och då är det klokt att ha kopierat dina bilder och andra viktiga filer till en extern hårddisk eller ett usb-minne. Det finns också andra sätt att säkerhetskopiera filerna. Läs mer här: pcforalla.se/flytta.

2. Rensa datorn. Själva Windows-uppdateringen kräver en del plats på hårddisken. Om den är full bör du med andra ord rensa onödiga filer och program.

windows 10 update
3. Uppdatera. Det är viktigt datorn är helt uppdaterad för att du ska kunna installera Windows 10. Gå in i Kontrollpanelen, sök efter Windows Update och välj Sök efter uppdateringar för att uppdatera datorn.

4. Kolla kompatibilitet. De flesta program och tillbehör som fungerar för Windows 7 eller 8 göra det även för Windows 10. Vill du vara säker kan du använda Microsoft Compatibility Center (www.microsoft.com/en-us/windows/compatibility). Skriv produktens namn så får du se om den är kompatibel. Om du inte hittar den kan du kontakta tillverkaren.

5. Kontrollera installationsprogram. Beroende på vilken uppdatering du gör kan du behöva installera om alla dina program. Se med andra ord till att du har kvar alla cd- och dvd-skivor och att du har sparat lösenord och aktiveringskoder.

6. Förbered avinstallationen. Vill du kunna avinstallera Windows 10? Det enklaste sättet är att använda tillverkarens funktion för fabriksåterställning. Den återställer datorn i samma läge som när du köpte den. Ibland krävs att du skapar en återställningsenhet i förväg. Kontrollera tillverkarens handbok! Har du Windows 8.1 kan du även skapa en Återställningsenhet genom att öppna Kontrollpanelen och söka efter återställningsenhet. Välj Skapa en återställningsenhet och följ instruktionerna!