Så håller Windows 10 ordning på dina bilder

I och med att Microsofts fokus flyttas från den traditionella skrivbordsdatorn till surfplattor och mobiler så blir kamerafunktionen allt viktigare. Windows 10 har därför givetvis inbyggda appar både för att fotografera och för att hålla ordning på fotona.

Appen som låter dig fotografera heter kort och gott Kamera, och är oerhört enkel. För att plåta trycker du bara på kameraikonen. Du kan växla till filmläge med hjälp av ikonen som ser ut som en projektor och vill du justera ljuset klickar du på pilen högst upp. För andra inställningar använder du de tre punkterna uppe till höger.

Enkel. Windows 10:s kameraapp saknar nästan alla finesser.
Enkel. Windows 10:s kameraapp saknar nästan alla finesser.

När du har tagit en bild hamnar den i mappen Kamerabilder som du når via Utforskaren, Den här datorn, Bilder. Den visas också som en miniatyr högst upp till vänster i appen.

När du klickar på bilden öppnas den i Windows 10:s fotoapp, som inte oväntat heter Foto. Den kan användas för tre saker:

Bättra på. I appen Foton kan du bättra på dina digitalbilder.
Bättra på. I appen Foton kan du bättra på dina digitalbilder.

Sortera

Appen håller både ordning på dina foton i molntjänsten Onedrive och i mappen Bilder på hårddisken. Du kan även ”bevaka” fler mappar genom att välja Inställningar, Källor. Om du klickar på Samling visar du alla dina bilder i kronologisk ordning medan Mappar låter dig bläddra genom dina bildmappar. Du kan också skapa ett eget fotoalbum genom att välja Album, klicka på plus-ikonen till höger och följa instruktionerna.

Redigera

Om du öppnar ett foto hamnar du i redigeringsläget. Välj ikonen som ser ut som en penna för att exempelvis rotera, beskära och ta bort röda ögon. Du kan också justera ljus och färger samt lägga på olika effekter. När du är klar väljer du Spara för att skriva över originalbilden eller Spara kopia för att behålla originalet intakt.

Dela

När du öppnar eller markerar en bild dyker det upp en knapp som heter Dela. Här kan du skriva ut bilden, mejla den till någon annan eller dela den i sociala medier.