10 tips som gör Windows 10 säkrare och snabbare

Har du uppgraderat till Windows 10? I så fall är du inte ensam! Microsofts nya operativsystem, som lanserades i somras, har blivit en succé och allt fler väljer att uppgradera.

Utvecklarna har jobbat hårt med att skapa ett system som ska gå att köra på direkten, men det finns trots allt en del inställningar som du behöver göra själv. Framför allt kan det vara bra att titta mer på säkerhet och integritet.
Här är 10 tips för dig som vill göra Windows 10 snabbare och säkrare.

Kolla ditt virusskydd…

Precis som i Windows 8 ingår antivirusprogrammet Windows Defender och Windows-brandväggen i systemet. Du får alltså ett grundläggande skydd utan extra kostnad. Den här lösningen är dock mindre säker än kommersiella säkerhetspaket från exempelvis Norton och F-Secure. Om du har ett sådant är det viktigt att se till att de inte har blivit inaktiverade under uppgraderingen till Windows 10.

GÖR SÅ HÄR. Öppna Kontrollpanelen och välj System och säkerhet, Säkerhet och underhåll, Säkerhet. Kolla att rätt verktyg används! I annat fall kan du behöva installera om ditt säkerhetspaket.

VIrusskydd

… och ställ in det

För de flesta fungerar standardinställningarna för Windows Defender utmärkt, men om du vill ändra dem klickar du på Start-knappen och öppnar Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Windows Defender. Du kan exempelvis tillfälligt avaktivera antivirusprogrammet om du behöver göra ovanlig installation och du kan ange att vissa filer aldrig ska viruskollas. Det här bör du dock undvika om du inte vet exakt vad du gör.

Du kan också klicka på Använd Windows Defender längst ned för att manuellt söka igenom datorn.

Defender

Håll koll på uppdateringarna

Om du kör den vanliga Home-versionen av Windows 10 sker alla uppdateringar med automatik, och du kan inte avaktivera dem. Vill du göra det måste du använda Pro-versionen.

Däremot kan du manuellt gå in och söka efter en uppdatering. Ibland dröjer det nämligen en tid innan de automatiska uppdateringarna startar, så genom att göra det manuellt sker det snabbare.

GÖR SÅ HÄR. Klicka på Start-knappen och öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Windows Update. Klicka på Sök efter uppdateringar.

Update

Säkerhetskopiera datorn

Om datorn skulle gå sönder eller om du byter dator är det klokt att säkerhetskopiera alla filer. Det är enkelt med funktionen Filhistorik.

GÖR SÅ HÄR. Klicka på Start-knappen, öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet och välj Säkerhetskopiering. Stoppa in ett usb-minne eller en hårddisk och välj Lägg till en enhet. Klicka på Fler alternativ så kan ställa när du ska säkerhetskopiera och vad som ska vara med.

Förutom att skydda dig vid systemkrascher kan du använda funktionen för att gå tillbaka till tidigare versioner av filer du har ändrat. Högerklicka bara på en fil och välj Egenskaper, Tidigare versioner. Markera en version och välj Återställ.

Filhistorik

Installera om Windows 10

Om din dator börjar krångla är det enkelt att installera om Windows. Du får då en ”ren” dator och blir av med tidigare problem. Det här är exempelvis en sista lösning om du har drabbats av spionprogram som inte går att ta bort – men det är också smart om du ska sälja datorn och vill rensa den totalt.

GÖR SÅ HÄR. Du klickar på Start-knappen och väljer Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Kom igång under Återställ den här datorn. Nu får du välja om du ska behålla eller radera dina filer.

Återställ

Starta i felsäkert läge

En klassisk problemlösning är att starta datorn i felsäkert läge. Det görs dock på ett annorlunda sätt i Windows 10 än i tidigare versioner

GÖR SÅ HÄR. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Starta om nu under Avancerad start. Nu startas datorn om, och när den har gjort det väljer du Felsök, Avancerade alternativ. Här kan du bland annat återställa datorn till en tidigare punkt då allt fungerade – eller välja hur den ska starta.

Felsäkert läge

Spara Windows 10 på usb-minne

Att återställa Windows är bara möjligt så länge datorn fungerar. För att skydda dig vid en datorkrasch är det klokt att skapa en extern återställningsenhet på exempelvis ett usb-minne.

GÖR SÅ HÄR. Stoppa in ett usb-minne på minst 8 GB i datorn. Gå sedan till sökverktyget bredvid Start-knappen och sök efter programmet Skapa en återställningsenhet. Öppna det och se till att rutan Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet är ikryssad. Bekräfta med Nästa och följ instruktionerna i guiden.

Återställningsenhet

Fixa bättre batteritid

Windows 10 har en funktion för att ge dig bättre batteritid på en bärbar dator. Du hittar den via Start-knappen, Inställningar, System, Batterisparfunktion.

Här kan du se hur mycket batteritid som återstår och genom att klicka på Batterianvändning får du veta vilka som är de stora batterislukarna och hur du ändrar deras inställningar.

Du kan även slå på Batterisparfunktionen och välja Inställningar för batterisparfunktion.

Precis som tidigare finns Energialternativ under Inställningar, System. Här bestämmer du när datorn ska gå ned i strömsparläge och när skärmen ska släckas.

Batterispar

Rensa bort gamla Windows – och andra onödiga filer

När du installerar Windows 10 har du 30 dagars ”ångerrätt”. Under den tiden kan du återgå till din tidigare version och för att göra det här möjligt lagras en säkerhetskopia på din hårddisk. Den kan vara över 25 gigabyte stor, så om du inte vill byta tillbaka kan du spara plats genom att ta bort den. Du kan även rensa bort andra onödiga filer på hårddisken.

GÖR SÅ HÄR. Öppna Utforskaren och högerklicka på den enhet du vill rensa. Välj Egenskaper, Allmänt, Diskrensning och klicka på Rensa systemfiler. Nu visas en lista över filer du kan ta bort. Markera varje kategori och klicka på OK så startas diskrensningen.

Diskrensning

Skydda dig från Windows 10:s övervakning

Windows 10 innehåller många övervakningsfunktioner. Genom att hålla koll på vad du gör framför datorn anpassar sig Windows 10 till dina behov. Nackdelen är att du även får skräddarsydd reklam tack vare funktionen annonserings-id, och många ser integritetsproblem med det här.

Det går dock att skydda sig mot Windows 10:s övervakning, och i den här artikeln visar vi dig hur: pcforalla.idg.se/2.1054/1.634644.

Annonseringsid