​Logga in i Windows 10 utan krångliga lösenord

Brukar du glömma ditt lösenord? I så fall lär du uppskatta att Windows 10 har många smarta funktioner som gör det lättare att logga in.
Här är fyra tips om hur du skräddarsyr inloggningen.

1. Skippa Microsoft-kontot
Att logga in med sin Outlook-adress på datorn är frivilligt. Om du upplever det som ett integritetsproblem kan du logga in som vanligt med ett så kallat Lokalt konto. Öppna bara Start-menyn och välj din inloggning uppe till vänster. Gå till Ändra kontoinställningar, Ditt konto och klicka på Logga in med lokalt konto i stället. Nu får du välja användarnamn och lösenord. Klicka på Nästa och följ instruktionerna.

Lokalt konto

2. Logga in med ditt ansikte
En cool nyhet är Windows Hello, som låter dig logga in med fingeravtryck och ansikte i stället för krångliga lösenord. För att Hello ska fungera krävs speciell hårdvara, men även på en vanlig dator finns det smidiga alternativ som pin-koder eller bildlösenord.

Du ändrar genom att öppna Start-menyn och välja din inloggning uppe till vänster. Gå till Ändra kontoinställningar, Inloggningsalternativ. Vad som visas beror på vilken hårdvara du har.

Bildlösen

3. Logga in automatiskt
Om du vill kan du helt skippa inloggningen. Det här ska du förstås bara göra på datorer som ingen obehörig har fysiskt tillgång till. Så här gör du:

1. Öppna sökfönstret bredvid Start-knappen och skriv netplwiz. Klicka på Kör kommando.

2. Ta bort krysset i rutan Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn och klicka Verkställ.

3. Nu får du ange användarnamnet, det vill säga ditt lokala konto eller ditt Microsoft-konto. Skriv ditt lösenord och bekräfta med OK. Nästa gång du startar datorn loggas du in automatiskt.

Netplwz

4. Skippa inloggningen
Om du inte vill ta bort inloggningen helt kan du välja att bara skippa inloggningen när datorn har gått ned i viloläge. Det gör du genom att öppna Start-menyn och välj ditt konto uppe vänster. Gå till Ändra kontoinställningar, Inloggningsalternativ. Under rubriken Kräv inloggning väljer du i vilka lägen du måste logga in.

Inloggningsalternativ