Så skyddar du barnen (och ger andra vuxna tillgång till din dator)

En nyhet i Windows 10 är ”barnkontot”. Det går ut på att barnen får ett eget konto som föräldrarna kan kontrollera. Det går exempelvis att ställa in tidsbegränsningar och att hindra barnen från att besöka vissa webbplatser. Så här använder du det:

1. Surfa till account.microsoft.com/family och logga in med ditt eget konto.

Barn 1

2. Klicka på knappen Lägg till ett barn. Om barnet redan har en Microsoft-adress fyller du i den och väljer Skicka inbjudan, I annat fall skapar du en ny adress.

Barn 2

3. Barnet får nu en inbjudan till sin mejladress och måste klicka på Acceptera inbjudan och sedan logga in.

Barn 3

4. När barnet accepterat dyker namnet upp under rubriken Din familj. Klicka på det så öppnas olika verktyg för att styra vad han eller hon får göra:
Senaste aktiviteter. Titta på vad barnet gör. Du kan välja att få en aktivitetsrapport varje vecka.

Barn 4

Surfning. Blockera barnförbjudna sajter. Om du är missnöjd kan du tillåta blockerade sajter eller stoppa sådana som är tillåtna.

Appar, spel och media. Begränsa användning utifrån åldersklassificeringen.                                                                                                           
Skärmtid. Bestäm under vilka tider barnet får använda datorn – och den maximala tiden per dag.                                                                                                                                      
Köp och utgifter. Sätt in pengar på barnets konto om du vill låta dem köpa appar. Barnet kan alltså inte handla för mycket.

5. För att ge barnet tillgång till en dator eller surfplatta loggar du in som vanligt och går sedan till Inställningar, Konton, Familj och andra användare. Klicka på Lägg till en familjemedlem, Lägg till ett barn. Fyll i barnets webbadress, klicka på Nästa, Bekräfta.

Barn 5

Fotnot: Den här funktionen kan även användas för att ge andra familjemedlemmar tillgång till din dator. Om du väljer att lägga till vuxna familjemedlemmar kontrollerar du förstås inte deras användning.