Så här anpassar du start-menyn i Windows 10

Windows 10 innehåller många viktiga nyheter under ytan, men för många är Start-menyns återkomst ändå den viktigaste.

Start-menyn, alltså den meny du får fram när du klickar på Start-knappen längst ned till vänster, har varit en avgörande del av Windows de senaste 20 åren. Många är vana vid att allt de behöver ska finnas där, så när Microsoft tog bort den i Windows 8 blev protesterna stora.

I Windows 8.1 återkom Start-menyn i en modifierad form, och i Windows 10 har man gått hela vägen och återinfört den.

Den ser dock inte ut precis som vi är vana vid, utan den kan snarast beskrivas som en kombination av Startskärmen i Windows 8 och Start-menyn i äldre versioner. Så här anpassar och trimmar du den:

1. Till vänster visas de viktigaste programikonerna, och du tar bort dem genom att högerklicka och välja Visa inte i den här listan. Här kan du även välja Fäst i Aktivitetsfältet eller Fäst på Start.

2. Start är fältet till höger, och ikonerna som ligger här kan du markera och flytta hur du vill. Det går också att högerklicka för att ta bort ikonen eller ändra storlek. Du kan också stänga av den live-uppdatering som vissa appar skickar ut. Om du har en pekskärm får du fram motsvarande funktioner genom att peka någon sekund och sedan använda nålsymbolen och inställningsmenyn (tre punkterna).

3. För att ändra Start-menyns grundinställningar väljer du Inställningar, Anpassning, Start. Du kan exempelvis ta bort de förslag Microsoft kommer med eller listorna över populära och nya appar. För fler detaljer klickar du på Välj vilka mappar som ska visas på Start.

4. Föredrar du Windows 8:s gamla gränssnitt väljer du Visa Start i helskärmsläge.

Startmenyn
Nygammalt. Windows 10:s Start-meny kombinerar det bästa från tidigare versioner.
Start
Ställ in. Du kan själv ställa in hur Start-menyn ska se ut.