Windows 10 är här. I slutet av juli lanserade Microsoft sitt senaste operativsystem, och nu kan alla som vill uppdatera. Har du Windows 7 eller senare är det här helt gratis!

Till skillnad från tidigare versioner är Windows 10 inte bara byggt för datorer utan även för mobiltelefoner, surfplattor och gigantiska presentationsskärmar. Grundtanke är att vi ska kunna köra Windows oavsett pryl. För att det här ska flyta smidigt känner systemet av vilken pryl du använder, och du får med andra ord ett utseende på en surfplatta och ett annat på en stationär dator.

Men även om Windows 10 har blivit bättre på att anpassa sig finns det fortfarande många inställningar du behöver gör för att få ett system som passar just dig.

För komma åt dem är det viktigt att du har koll på Windows 10:s inställningsmenyer. Allt är nämligen inte samlat på samma ställe:

Du öppnar Windows 10:s nya Start-meny genom att klicka på Start-knappen, alltså Windows-flaggan längst ned till vänster. Har du pekskärm väljer du ”hamburger-ikonen”, alltså de tre strecken högst upp till vänster.

Den klassiska Kontrollpanelen finns kvar, och du öppnar den genom att högerklicka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen. Du kan även använda Windows+X på tangentbordet.

Den nya menyn Inställningar hittar du genom att öppna Start-menyn.

För att öppna Sökfönstret klickar du på förstoringsglaset till höger om Start-knappen. Nu får du göra en sökning efter både inställningar, appar och filer.

I Åtgärdcenter samlas både meddelanden från systemet och vissa inställningar. Du öppnar det genom att klicka på ”pratbubblan” bredvid klockan. Har du pekskärm sveper du med fingret från vänsterkanten in mot mitten.

Observera att vänsterklick med musen på en motsvaras på en pekskärm av att ”peta”. För att högerklicka håller du kvar fingret några sekunder.

Ställ in
Inställsam. Du hittar Windows inställningar på flera olika ställen.

 Nästa sida: 8 tips som maxar Windows 10