Tekniskt sett är TP-link Touch P5 ingen märkvärdig router. Det är en ac-router av typen ac1900, vilket innebär en teoretisk maxhastighet på 600 Mbps över 2.4 GHz-bandet och 1 300 Mbps över 5 GHz. När vi testar att föra över data från en fast ansluten dator på en av routerns fyra gigabit ethernet-portar till en Microsoft Surface 3 med ac-wifi så landar den prestandamässigt ungefär i samma klass som liknande ac1900-routrar.

Inge konstigheter, egentligen

I vårt test presterar den aningen sämre än TP-links egna Archer C9 som kör samma standard, men det är inom felmarginalen. Vi upplever inga stabilitetsproblem eller extra känslighet för störningar. Det ser ut att vara mer eller mindre samma hårdvara och drivrutiner i de två, och funktionsmässigt är det heller ingen skillnad. De har bägge vad vi skulle kalla grundfunktionalitet för en modern router, utöver routerfunktion och wi-fi. Föräldrakontroll, skrivarserver, nas-funktion för inkopplade usb-diskar och möjlighet att sätta upp gästnätverk.

Det som gör att Touch P5 sticker ut hörs på namnet. Med den här routern vill TP-link göra livet ännu enklare för en hemanvändare genom att se till att de inte behöver logga in för att administrera den via en webbläsare eller app. På ovansidan av den annars traditionellt utformade routern sitter nämligen en fyra tums pekskärm som rymmer ett kompakt men väldesignat gränssnitt i mobiltelefon-stil (faktiskt misstänkt likt lite äldre versioner av Ios) där du kan komma åt de flesta routerinställningar du behöver i vardagen.

TP-link Touch P5 gränssnitt
Touch P5 har ett snyggt pekgränssnitt som hämtat inspiration från smarta telefoner.

Funktioner under fingertopparna

Du kan starta, konfigurera och börja använda både fast och trådlöst nätverk utan att behöva röra en dator. Sedan kan du ställa in wifi, säkerhet, skrivarserver och mycket mer med några snabba skärmtryck. Bäst är att den alltid kan visa upp nätverksnamn och aktuella lösenord, så det finns ingen risk att du skulle glömma bort dem.

Pekskärmen är inte direkt högupplöst eller snabb i responsen, och textinmatning på skärmtangentbordet kan bli lite pilligt, men annars har vi inga problem med kontrollen. Enda riktiga frustrationsmomentet är att routern vill be om admin-lösenord irriterande ofta. Det borde den komma ihåg lite längre efter att vi en gång matat in det.

Touch P5 gränssnitt
Ibland är det Android-känsla, och ibland går tankarna till Iphone.

Samma problem med och utan pek

En del riktigt avancerade saker finns inte i det här gränssnittet, och för de går det att logga in via webbgränssnitt precis som vanligt. Det är samma gränssnitt via webbläsaren som i andra nya routrar från TP-link. Snyggt och överskådligt och väldigt bra för enklare administration, men frustrerande jobbigt med enskilda funktioner som QoS-inställningar eller föräldrakontroll som kräver att du matar in mac-adresser manuellt.

Tyvärr har pekskärmen precis samma förfarande för det, så det blir inte enklare att administrera dessa via det nya gränssnittet. Snarare tvärtom, då det bökigt att mata in text den vägen.

Touch P5 gränssnitt
Tyvärr är det i vissa lägen bara snygg yta utan egentlig användarvänlighet. Manuell inmatning av mac-adresser? Helst inte, tack.Ska du välja ut enheter för föräldrakontroll måste du till exempel mata in deras mac-adress manuellt. På ett litet skärm-tangentbord.

Omdöme

PC för Alla bra val

Priset för Archer P5 ligger på en till ett par hundralappar under två tusen, vilket är lite dyrare än TP-links egna Archer C9, men i linje med andra liknande routrar som inte har pekskärm. Skärmen ger definitivt ett mervärde, om du har routern stående någonstans centralt och lättillgängligt i hemmet.

Det kan säkert vara värt en liten slant extra, speciellt om du är nöjd med att bara ha en router som du kopplar in, ansluter till och surfar på och inte bryr dig om mer avancerad kontroll. En firmwareuppdatering som gör hanteringen av en del enskilda funktioner smidigare hade varit toppen.

TP-link Touch P5 blir tillgänlig för försäljning under sensommaren.

Fakta: TP-link Touch P5

Tillverkare/kontakt: TP-link
Funktion: Router
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900).
Frekvensband: 5 GHz, 2,4 GHz.
Anslutningar: 1 wan, 4 gigabit lan, usb 2, usb 3.
Antal antenner: 3 stycken
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wpa2, wps
Övriga funktioner: Föräldrakontroll, gästnätverk, skrivarserver
Energiförbrukning: ca 11 W
Storlek: 28,2 x 19,8 x 19,7 cm
Pris: 1 800 kronor

Prestanda, dataöverföring:

Filöverföring, 1m: 321,1 Mbit/s
Filöverföring, 5m: 252,5 Mbit/s
Filöverföring, 8m + innervägg: 200,9 Mbit/s
Filöverföring, 20m + 2 innerväggar: 131,8 Mbits/s


Goda prestanda och stabil wifi
Lätt att komma igång.
Smidigt med skärm på routern
Bra pris

En del inställningar onödigt krångliga
Inget svenskt språkstöd

Betyg 4 av 5

TP-Link Touch P5 Pris vid test: 1583 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr