Windows 10-uppgraderingan har gått problemfritt för de flesta användare, och har varit en enormt mycket smidigare upplevelse än att gå från Windows 7 till Windows 8, eller för den delen från Windows 8 till 8.1.

Men bara för att du inte fått hårdvaruproblem eller hundratals felmeddelanden så ska du inte slappna av riktigt ännu. Windows 10 gör en del saker lite annorlunda mot tidigare, och för att få en konfiguration som är smidig och känns trygg är det en del saker du kan behöva gå igenom så fort du är klar med uppgraderingen.

1. Kontrollera ditt virusskydd

När du uppgraderar till Windows 10 finns risken att Microsoft inaktiverar ditt antivirusprogram och ersätter det med Microsofts egna Windows Defender. När vi själva testade på två datorer utrustade med F-secures virusskydd såg vi problemet, och flera av er läsare har rapporterat samma sak.

Windows Defender är inte alls lika säkert som kommersiella skydd från till exempel Norton, F-secure eller Kaspersky, och har du köpt ett sådant vill du givetvis använda det.

Öppna Kontrollpanelen (under Alla apparWindows-systemet i startmenyn) och på in på System och säkerhet / Säkerhet och underhåll, och fäll ut fliken Säkerhet. Här ser du vilket program på datorn som sköter nätverksbrandvägg, virusskydd och skydd mot spionprogram och oönskade program.

Här bör åtminstone virusskydd och skydd mot spionprogram vara inställda på ditt antivirusprogram. Om inte är det enklaste du kan göra helt enkelt att installera av (som vanligt i Windows, antingen via Kontrollpanelen eller tillverkarens avinstallationsprogram) och sedan installera om det.

Alla bättre virusskydd är förberedda för Windows 10 och kommer att ställa in systemet rätt vid en ny installation. Se till att ha licensnyckeln redo så bör det gå problemfritt.

Windows 10 inställningar
Före...
Windows 10 inställningar
… och efter.

2. Se över wi-fi-delningen

Nya funktionen Wi-Fi Sense kan dela dina lagrade wi-fi-inloggningar med dina kontakter i olika kanaler, till exempel Skype, Facebook och Outlook. Det kan vara väldigt praktiskt i vissa situationer, men det är inte säkert att du vill att grannen ska kunna använda ditt wi-fi bara för att ni är Facebook-bekanta. För att inte tala om att chefen inte vill att du delar wi-fi-inloggningen på jobbet med hela världen.

Tyvärr är denna funktion påslagen som standard och inget du själv väljer att starta, så det kan vara bra att stänga av den omedelbart, åtminstone tills du hunnit tänka efter och tagit ett sansat beslut om du vill dela sådan information och i så fall vilka av de nätverk du har registrerade som du vill dela ut.

Öppna appen Inställningar (länk finns i startmenyn och i nya meddelandepanelen till vänster), välj Nätverk och Internet / Wi-Fi, och skrolla ner till Hantera Wi-Fi-inställningar. Här kan du bocka av de kanaler som du inte vill dela wi-fi-inloggningar med (troligen alla till en början) och ställa in delning för varje trådlösa nätverk för sig.

Windows 10 inställningar
Du kan även välja om du ska ta del av andras utdelade inloggningar. Stänger du av det så inaktiveras automatiskt alla dina delningar.

3. Kolla inställningar för mobilt bredband

Det går inte längre att stänga av automatiska uppdateringar i Windows 10 Home, och bara att tillfälligt pausa dem i Windows 10 Pro.

Men Windows ska inte göra automatiska uppdateringar om du är ansluten till en internetuppkoppling med begränsad datamängd. Till exempel ett mobilt bredband. Eftersom många idag har routrar med sim-kort istället för usb-modem direkt i datorn för mobilt bredband så kan inte Windows automatiskt se om din anslutning har datapris eller inte. Så det får du ange manuellt.

Klicka på nätverksikonen nere till höger i Aktivitetsfältet och sedan Nätverksinställningar. Under Wi-Fi skrollar du ner till Avancerade alternativ. Här kan du ställa in om den wifi-uppkoppling du är ansluten till ska räknas som en anslutning med datapriser eller inte. Slår du på det så kommer Windows-uppdateringar, uppdateringar av appar och andra bakgrundsdata att minimeras.

Windows 10 inställningar
De här inställningarna gäller bara för trådlösa nätverk. Är du ansluten till en router med datapris-uppkoppling via fast nätverkskabel så finns tyvärr inte möjligheten.

Ett annat alternativ för att tillfälligt stoppa uppdateringar är att manuellt sätta datorn i batterisparläge. Det kan du slå på i en bärbar dator som inte laddas genom att gå in under Inställningar / System / Batterisparfunktion. Men då begränsas en hel del annan aktivitet på datorn också, till exempel skärmljusstyrka och maxprestanda.