4. Fixa en återställningsenhet

Uppgradering till Windows 10 sker digitalt, och du får varken dvd med nya Windows på eller en återställningspartition på hårddisken för Windows 10. Behöver du göra en fabriksåterställning av datorn kommer den gå tillbaka till det den levererades med. Därför kan det vara bra att skapa en återställningsenhet.

För att göra det behöver du ett usb-minne på minst 8 GB. Plugga in det i valfri usb-port, och starta programmet Skapa en återställningsenhet. Det finns troligen varken i din startmeny eller under Alla appar, så enklast är att klicka på sök-knappen och skriva in "återställning". I rutan som kommer upp, se till att "Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet" är förkryssat, och klicka Nästa. Har du flera usb-minnen får du sedan välja vilken av dessa som ska bli återställningsenhet. Tänk på att detta formaterar usb-minnet och raderar alla befintliga filer.

Windows 10 återställningsmedia
Att skapa en återställningsenhet tar ca 5-15 minuter beroende på din dator och hastighet på usb-port.

Den här funktionen verkar i dagsläget lite instabil. Vi lyckades skapa återställningsmedia på en dator men inte på en annan, bägge med Windows 10 Home, och det finns många rapporter på Internet från användare som får felmeddelanden när de försöker skapa sina återställningsminnen. Om du får problem så kan du alltid försöka igen och kryssa bort "Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet". Det verkar funka oftare, och då får du en usb-pinne med en del nyttiga systemreparations- och felsökningsverktyg, men inte alla filer för en full ominstallation.

5. Fixa inställningar för virtuella skrivbord

Den nya funktionen för virtuella skrivbord är smart och praktisk, och gör att du kan ha många fler fönster igång samtidigt utan att det blir rörigt. En sak kan dock bli förvirrande, det går inte att växla mellan fönster på olika skrivbord med alt-tabb. Där syns istället bara de fönster som ligger på det skrivbord du just då har uppe. Om du inte ändrar inställningarna själv för det, vill säga.

Gå in på Inställningar System / Multitasking. Här kan du ställa in så att aktivitetsfältet visar appar och program från alla skrivbord, och om alt-tabb ska växla mellan alla fönster eller bara de på det aktiva skrivbordet. 

Windows 10 inställningar
Slå samman eller dela upp aktivitetsrad och alt-tabb, det är frågan.