Har du ett gäng datorer hemma som alla ska uppdateras till Windows 10, eller vill du bara ha en skiva i byrålådan för säkerhets skull om du behöver installera om systemet? Så här skapar du en installationspinne eller dvd-skiva för Windows 10.

Microsoft har ett verktyg som låter dig ladda ner rätt version av Windows 10 och skapa en iso. Skivan eller usb-minnet kan sedan användas för att antingen uppdatera ett befintligt system med Windows 7 eller 8.1 eller göra en nyinstallation av operativsystemet. Windows 8.0 går dock inte att uppdatera, vill du göra det krävs det att du först uppdaterar till 8.1.

Installera Windows 10
Välj att verktyget ska skapa ett installationsmedium för en annan dator.

Du behöver veta om du har rätt till en licens på Windows 10 Home eller Windows 10 Pro, vilken du ska ha beror på vilken version av Windows 7 eller 8.1 du har licens på. Gratisuppgraderingen gäller bara tilll motsvarande version av Windows 10. Se tabellerna längst ner på sidan för att avgöra vilken version du ska ha.

Du måste också veta om du ska ha versionen för 32 eller 64 bitar (Kontrollpanelen/System). 64 bitar är att föredra om du ska göra en nyinstallation eller redan har 64-bitarsversion installerad i dag. Men vill du uppdatera en dator som har 32-bitarsversionen och samtidigt behålla alla program och filer måste du fortsätta med 32-bitars Windows, att byta till 64 bitar kräver en nyinstallation. Det kan också hända att viss gammal hårdvara bara har 32-bitarsdrivrutiner.

Välj version av Windows 10
Se till att du väljer rätt version, annars kommer du få vänta på en lång nedladdning i onödan.

Klicka på den version du ska ha så laddas ett litet program ned, starta det och välj skapa ett installationsmedium. Du kan välja mellan usb-minne, som måste vara 4 GB eller större, eller bränna på dvd. Usb-minnet kommer raderas så se till att det är tomt. För att bränna en skiva av iso-filen som programmet skapar stoppar du in en tom skiva i brännaren, högerklickar på iso-filen och väljer "Bränn skivavbildning" i menyn.

Vill du uppdatera dina datorer med alla program och filer intakta så kan du helt enkelt stoppa in skivan eller usb-minnet och starta installationen därifrån.

Viktigt: Om du vill göra en ren installation istället, se nästa sida av artikeln så du inte sitter utan en giltig produktnyckel och inte kan genomföra installationen.

Välj rätt version

Gå till Kontrollpanelen/System för att se vilken version av Windows du kör nu, och om den använder 32 eller 64 bitar.
 

Uppgradera Windows 7
Windows 7 Starter Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate
Uppgradera Windows 8
Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 8.1 Pro för studenter