Aktivering och produktnyckel vid nyinstallation

Uppgraderar du ett befintligt system enligt gratiserbjudandet behöver du inte en produktnyckel. Om du har köpt en Windows-licens så har du också en produktnyckel som du ska kunna använda vid en nyinstallation.

Men om du aldrig har uppgraderat en dator från Windows 7 eller 8.1 till 10 och vill använda gratiserbjudandet blir det knepigt. Det korta svaret är att det just nu inte går att få tag på en produktnyckel utan att betala för den. Det vore önskvärt att Microsoft erbjöd ett verktyg som kunde konvertera en gammal nyckel från ett system som får uppdateras gratis men det finns alltså inte i dag.

Om absolut vill göra en nyinstallation måste du därför först uppdatera det befintliga systemet minst en gång på datorn det gäller och säkerställa att Windows 10 är aktiverat, kolla det under Kontrollpanelen/System (Microsofts aktiveringsservrar är just nu belastade så det kan ta ett tag tills aktiveringen går igenom).

När du sedan rensar disken och installerar om Windows 10 från ett installationsmedium kan du helt enkelt hoppa över rutan som ber om produktnyckel. När systemet väl är installerat ska Windows 10 känna av att det aktiverats på den datorn tidigare och aktiveringen ska därför gå igenom igen. Detta förutsätter att du inte gjort förändringar av hårdvaran sedan Windows 10 aktiverades, kolla alltid att det är aktiverat innan du rensar disken. Vi har inte kunnat testa detta själva ännu men informationen kommer från Microsoft.

Ett alternativ som borde fungera lika bra som en ren installation på en formaterad disk är att istället göra en uppgradering men under installationen välja att inte behålla några av dina filer eller program (glöm inte säkerhetskopiera innan du gör detta). Du kommer få en fråga vad du vill ha kvar, se till att inget är valt där. Motsvarande går också att göra efter installationen, gå till Inställningar-appen och välj Uppdatera/Återställa. Där finns alternativet att ta bort allt och installera om Windows.

Det finns program som kan fiska upp produktnyckeln på en installerad version av Windows men det är i dag oklart om de fungerar med tian. Rapporter från användare är delade, vissa hävdar att de kunde göra en ren installation med en produktnyckel som hämtats från en uppgraderad Windows 10-installation medan andra säger att det inte gick. En möjlig förklaring är att de som säger att det fungerade har installerat om systemet på samma dator, där alltså aktiveringen ska fungera ändå, och de andra har försökt flytta till en ny dator.

Ominstallera från skiva eller usb

Om du vill göra en fräsch installation måste du nu lyckas starta datorn från skivan eller usb-minnet. Börja med att stoppa in det medium du valt och starta om datorn. Har du tur kommer datorn automatiskt starta från skivan/usb-minnet. Om det inte sker måste du in i bios- eller uefi-inställningarna och ändra startordning på dina enheter. Vilken knapp man använder för att komma åt bios varierar från tillverkare till tillverkare, och hur det ser ut där inne skiljer sig också.

Bios boot order
Ett exempel på bios-inställningen där man väljer i vilken ordning som datorn ska leta efter en startbar enhet.

En vanlig variant är att man trycker ner delete-knappen tidigt under uppstarten, navigerar till en inställning som heter något i stil med "Boot" och ser till att usb eller dvd-läsaren ligger ovanför hårddisken i ordningen. För att ta reda på exakt hur det fungerar på din dator får du leta upp manualen till datorn eller till moderkortet om du byggt ihop den själv eller låtit en datorbutik bygga den åt dig.