Windows blir allt säkrare, och just säkerheten är ett viktigt skäl att uppgradera. Äldre versioner har gigantiska problem med virus och hackare, men Microsoft har jobbat hårt med att bygga ett system som ska skydda användaren från angrepp.

Utifrån ett säkerhetsperspektiv är Windows 10 den bästa version som Microsoft har släppt. Men samtidigt har systemet också fått nya övervakningsfunktioner som många uppfattar som integritetskränkande. Utifrån din användning kan Microsoft skräddarsy reklam, och det här är något som är inbyggt i systemet.

Du har dock stora möjligheter att själv bestämma både systemets säkerhetsnivå och hur övervakningen ska se ut. Här är 13 viktiga tips.

Kolla att du har ett virusskydd

Precis som i Windows 8 ingår antivirusprogrammet Windows Defender och Windows-brandväggen. Du får alltså ett grundläggande skydd helt gratis. Den här lösningen är dock mindre säker än programmen från exempelvis Norton och F-Secure eller Avast. Om du redan har ett sådant bör du se till att det inte har blivit inaktiverade.

HUR?
Öppna Kontrollpanelen och välj System och säkerhet, Säkerhet och underhåll, Säkerhet. Kolla att rätt verktyg används! I annat fall kan du behöva installera om ditt säkerhetspaket.


Ändra virusskyddets inställningar 

Standardinställningarna för Windows Defender fungerar utmärkt. Du kan förändra dem, men gör det bara om du vet exakt vad du gör.

HUR?
Gå till Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Windows Defender. Du kan exempelvis tillfälligt avaktivera antivirusprogrammet eller ange att vissa filer aldrig ska viruskollas.

Defender

Säkerhetskopiera utan extraprogram…

Du behöver inte köpa något extra program för att kunna säkerhetskopiera viktiga filer. Verktyget Filhistorik ingår i Windows 10.

HUR?
Klicka på Start-knappen och öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet och välj Säkerhetskopiering. Stoppa in ett usb-minne eller en hårddisk och välj Lägg till en enhet. Klicka på Fler alternativ för att ställa när säkerhetskopiera ska ske och vad som ska vara med.


… och återställ filer

Förutom att säkerhetskopiera låter funktionen programmet dig gå tillbaka till tidigare versioner av filer du har ändrat.

HUR?
Högerklicka bara på filen och välj Egenskaper, Tidigare versioner. Markera en version och välj Återställ.