Så maxar du ditt Windows 10-konto

Kopplingen mellan Windows och ditt Microsoft-konto blir allt starkare. Du kan visserligen helt skippa inloggningen och köra datorn som förr i tiden (se tips 2), men om du ska dra nytta av alla nya funktioner måste du vara inloggad. Så här maxar du nyttan av ditt Microsoft-konto i Windows 10:

Skaffa en roligare profilbild

För de flesta är ett Microsoft-konto liktydigt med din vanliga mejladress, alltså exempelvis Hotmail, Outlook eller Live. En av sakerna du kan gör är att knyta en profilbild till det här kontot. Den används sedan i många av apparna i Windows 10.

HUR?
Öppna Inställningar, Konton, Din e-post och dina konton. Under Din bild kan du välja Bläddra för att leta upp bilden på hårddisken eller Kamera för att plåta själv.

Profilbild

Skippa Microsoft-kontot

Att logga in med ett Microsoft-konto är frivilligt, och du kan närsomhelst växla till ett så kallat lokalt konto.

HUR?
Öppna Inställningar, Konton, Din e-post och dina konton och klicka på Logga in med lokalt konto i stället. Nu får du välja användarnamn och lösenord. Klicka på Nästa och följ instruktionerna.


Logga in med ansikte eller pin

Coola funktionen Hello låter dig logga in med fingeravtryck och ansikte i stället för krångliga lösenord. För att Hello ska fungera krävs speciell hårdvara, men även på vanliga datorer finns alternativ som pin-koder eller bildlösenord.

HUR?
Öppna Inställningar, Konton, Inloggningsalternativ. Vad som visas beror på vilken hårdvara du har.


Logga in automatiskt

Om du vill kan du helt slippa inloggningen. Det här är förstås mest intressant på stationära datorer.

HUR?
Öppna sökfönstret och skriv netplwiz. Klicka på Kör kommando. Ta bort krysset i rutan Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn och klicka Verkställ. Nu får du ange användarnamnet, det vill säga ditt lokala konto eller ditt Microsoft-konto. Skriv ditt lösenord och bekräfta med OK. Nästa gång du startar datorn loggas du in automatiskt.

Netplwlz

Synkronisera dina inställningar

Om du loggar in på flera datorer med samma Microsoft-konto kan du låta exempelvis webbläsarinställningar, lösenord, språkinställningar och skrivbordstema synkas mellan enheterna.

HUR?
Du slår på funktionen under Inställningar, Konton, Synkronisera dina inställningar. Med det översta reglaget kan du helt koppla bort det medan de övriga styr vad du vill synka. 


Skydda barnen med egna konton

En nyhet i Windows 10 är ”barnkontot”. Barnet får alltså ett eget konto som föräldrarna kontrollerar. Det går exempelvis att ställa in tidsbegränsningar, hindra det från att besöka vissa sajter samt få rapporter om vad det gör.

HUR?
Surfa till account.microsoft.com/family och logga in med ditt eget konto. Klicka på knappen Lägg till ett barn. Om barnet har en Microsoft-adress fyller du i den och väljer Skicka inbjudan, annars skapar du en ny. Barnet får nu en mejlinbjudan och måste klicka på Acceptera inbjudan. När barnet gör det dyker namnet upp under rubriken Din familj. Här kan du styra barnet får göra.

Barnkonto

Skapa konton för hela familjen

Du kan låta andra familjemedlemmar logga in med egna konton på samma dator.

HUR?
Gå till Inställningar, Konton, Familj och andra användare. Klicka på Lägg till en familjemedlem, Lägg till en vuxen. Fyll i mejladress, klicka på Nästa, och följ instruktionerna. För att lägga till ett barnkonto väljer du förstås i stället Lägg till ett barn och anger den mejladress du använde i förra tipset.