Skriv ut som pdf

1. Skriv ut som pdf

Först ut: Windows 10 har äntligen – äntligen! – en inbyggd funktion för att skriva ut till pdf. Det gör att vi slipper använda tredjepartsverktyg som Cutepdf (vilket trots allt känns lite sorgligt eftersom vi har använt det i så många år). Både Windows-appar och traditionella program kan skriva ut som pdf från standarddialogen. I vanliga program heter det ”Microsoft Print to PDF”.


Bakgrundsskrollning

2. Bakgrundsskrollning

En sak som irriterat länge i Windows är att du inte har kunnat skrolla i ett dokument som inte är aktivt genom att hålla pekaren över det och snurra på skrollhjulet. Det är särskilt irriterande om du använder till exempel kalkylatorn eller ett annat program med litet fönster och inte vill byta till det ett annat program du har som referens bara för att skrolla lite – eller om du använder flera skärmar. Programmet Wizmouse kunde fixa det här, men i Windows 10 behövs det inte längre. Precis som på OS X har Microsofts nya operativsystem inbyggt stöd för funktionen. Dessutom är funktionen aktiverad från start, men kan stängas av om du stör dig på det (i Inställningar -> Enheter -> Mus och pekplatta).


Sök med naturligt språk

3. Sök med naturligt språk

Windows 10:s nya sökmotor Cortana är användbar på många sätt, men en av de mest kraftfulla funktionerna är möjligheten att söka med naturligt språk. Det betyder i korthet att du kan ge söktermer som ”hitta dokument från juni” eller ”visa alla foton från förra helgen”. Cortana letar både på hårddisken och Onedrive och resultaten är imponerande. Som bekant finns Cortana ännu inte på svenska, men du kan ändå använda det på engelska och testa hur det fungerar.


Individuell skärmskalning

4. Individuell skärmskalning

Att använda flera skärmar har alltid varit bökigt med Windows. Systemet har helt enkelt inte hanterat extra skärmar bra. Nu är det slut på det! Windows 8 fixade många av de största bristerna med att ha flera skärmar, och nu gör Windows 10 det hela ännu bättre genom att göra det möjligt att ställa in skalning för varje skärm för sig. På så sätt kan du till exempel ha en 4k-skärm inställd på motsvarande 2560 x 1440 pixlar och en vanlig 1920 x 1080-skärm utan skalning.


Wi-fi Sense

5. Wi-fi Sense

En del ser det som ett stort säkerhetshot som bara väntar på att exploateras, men för vanliga användare kommer Wi-fi Sense göra det betydligt enklare att ansluta till trådlösa nätverk. Funktionen kommer från Windows Phone 8.1 och kan automatiskt ansluta till öppna trådlösa nät och till slutna nät som vänner på Facebook, Skype och Outlook.com har anslutit till tidigare. Du behöver inte hålla på med några lösenord, och allt sköts krypterat. Om du är orolig över säkerheten kan du så klart stänga av funktionen.


Onedrives Hämta kommer tillbaka

6. Onedrives Hämta kommer tillbaka

Windows 8.1 ändrade Windows hanteraing av integrationen med Onedrive, med aliasfiler som gör att det ser ut som att filer på Onedrive ligger på datorn trots att de inte laddas ned förrän du försöker öppna dem. Det är borta i Windows 10. Microsoft har återgått till hur Onedrive fungerade i Windows 7 och 8, med en inställningsbar synkronisering.

En trevlig bieffekt är att funktionen Hämta filer på datorn är tillbaka. Med Hämta filer på datorn kan du göra just det – ladda ned vilken fil som helst från din dator även om de inte har laddats upp till Onedrive tidigare. Du måste först aktivera funktionen. Högerklicka på Onedrive-ikonen i meddelandefältet till höger i verktygsfältet och välj Inställningar. I fönstret som dyker upp kryssar du i Låt mig använda Onedrive för att hämta min filer på den här datorn. Därefter kan du använda Onedrives webbgränssnitt för att hämta filer du behöver. I vänsterspalten syns en lista över dina maskiner som har ställts in för att dela ut sina filer. Klicka på en maskin så visas filsystemet, förutsatt att datorn är online. Välj en fil och öppna, ladda ner eller ladda upp till Onedrive.


Batterispar

7. Batterispar

Windows 10 har en inbyggd funktion som först dök upp på mobiltelefoner, kallad Batterispar. Funktionen drar automatiskt igång när det inbyggda batteriet i en bärbar dator når en förinställd nivå – 20 procent i grundinställningarna. Med funktionen aktiverad minimeras bakgrundsaktiviteter i datorn (bland annat stängs pushnotiser av), för att maximera kvarvarande batteritid. Funktionen verkar ha lite barnsjukdomar och vi har inte testat hur effektiv den är. Det verkar dock rimligt att den har större effekt på Windows Store-appar än på traditionella program. Du hittar den i Inställningar -> System -> Batterisparfunktion.


Nya kommandotolksfunktioner

8. Nya kommandotolksfunktioner

Microsoft har faktiskt visat lite kärlek till kommandotolken. Den största nyheten är att du numera kan klistra in kommandon du kopierat från exempelvis en webbplats, men det är inte den enda nya funktionen. Du kan även markera text, och radbrytningar fungerar som de ska. Dessutom kan du ändra bredd på fönstret som du vill, och du kan till och med ändra fönstrets genomskinlighet om du är trött på det gamla nattsvarta fönstret. Det här låter kanske som små ynkliga förändringar, men för dem som måste använda kommandotolken ofta är det mycket välkomna nyheter.


Ställ in startpunkt för Utforskaren

9. Ställ in startpunkt för Utforskaren

Windows 10 har en ny standardvy för Utforskaren, kallad Snabbåtkomst, som ersätter det gamla vanliga Den här datorn. I den nya vyn visas dina mest använda och senast öppnade filer och mappar. Det tar lite tid att vänja sig vid, men när du väl har lärt dig kan det spara mycket tid då det går mycket snabbare att öppna projekten du jobbar med oftast. Du kan ställa in Windows 10 att byta tillbaka till det gamla gränssnittet. Öppna Utforskaren, klicka på Arkiv och välj Ändra mapp- och sökalternativ. I det nya fönstret kan du byta till Den här datorn. Tryck OK för att spara ändringarna.Separat inläsning av appar

10. Separat inläsning av appar

Ett stort bekymmer med Windows 8 var Windows Store, en App Store-liknande butik med höga murar. Det riktigt jobbiga för en del användare var att Windows-appar som inte kom från Windows Store inte kunde köras om du inte hade en Enterprise-version av systemet. I Windows 10 har detta blivit lättare. För att aktivera stödet för fristående tredjepartsprogram går du till Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> För utvecklare och väljer på Separat inläsning av appar. Du måste sedan godkänna inställningen, och precis som Microsoft varnar är det en säkerhetsrisk att öppna program från okända utvecklare och du bör inte göra det om du inte vet vad du pysslar med.


Videoinspelning

11. Videoinspelning

Windows har länge haft stöd för skärmdumpar, och med Windows 8 blev det enklare genom kortkommandot Windows-Print Screen som sparar dumparna till Mina bilder istället för att bara lägga dem i urklipp. Men fram tills nu har det inte funnits någon inbyggd funktion för att spela in allt som händer på skärmen som video. Med Windows 10 går det att göra via en funktion som är tänkt för spel. Game DVR kallas ett verktyg som ska göra det lätt att spela in dina matcher i olika spel, men det kan faktiskt spela in video från vilket program som helst. Du aktiverar Xbox-appen via kommandot windows-g och klickar sedan på den stora röda cirkeln för att aktivera Game DVR och börja spela in skärmen.


Enklare åtkomst till tidigare versioner

12. Enklare åtkomst till tidigare versioner

Filhistorik ersatte Windows-backup i Windows 8, och i Windows 10 blir en av dess bästa funktioner – versionshantering – ännu lättare att använda. När du har aktiverat Filhistorik kan du numera högerklicka på en fil, välja Egenskaper och öppna fliken Tidigare versioner för att se tidigare sparade versioner av filen. Att återställa till en äldre upplaga är sedan en barnlek.


Lägg webben i verktygsfältet

13. Lägg webben i verktygsfältet

Har du en stor skärm med mycket utrymme i aktivitetsfältet kan du utnyttja det genom att lägga till några användbara funktioner via inställningarna. Högerklicka någonstans i aktivitetsfältet eller verktygsfältet och välj Egenskaper. Klicka på Verktygsfält-fliken och klicka i Adress, Länkar eller Skrivbord. När du har verkställt läggs nya funktioner till till höger i verktygsfältet. Adress ger helt enkelt ett adressfält där du kan skriva i en webbadress och trycka retur för att öppna i standardwebbläsaren. Länkar ger en lista över bokmärken, och Skrivbord är som en liten mini-utforskare med åtkomst till alla dina filer och mappar. Du kanske föredrar ett mer sparsmakat utseende, men annars kan det faktiskt vara rätt praktiskt.


Hitta utrymmestjuvarna

14. Hitta utrymmestjuvarna

Dolt i Inställningar -> System -> Lagring finns en lista över dina hårddiskar. Klicka på en disk så får du upp en översikt över hur mycket utrymme som går åt till olika saker som systemet, program, bilder och videor. Klicka på en av kategorierna för att få ännu mer detaljer. Vi gissar att de flesta har mest nytta av listan över installerade program, speciellt om du har en inte allt för stor ssd och vill spara på utrymmet. Kanske hittar du något gammalt program du inte behöver längre som tar upp en massa plats.


Bakgrundsappar

15. Ställ in bakgrundsappar

En till funktion som hittat in i Windows för pc:n är inställningar för vilka appar (det gäller bara moderna appar och inte traditionella skrivbordsprogram) som får vara aktiva i bakgrunden. Varför skulle du bry dig om det, kanske du undrar. Jo, tänk till exempel på att webbplatser som är öppna kan ligga och jobba trots att du har minimerat webbläsaren. Det kan både tära på batteriet och eventuellt vara en säkerhetsrisk.


Batterikoll

16. Batterikoll

Windows 10:s batterisparfunktion kanske inte fungerar helt tillfredsställande än så länge, men dolt i inställningarna där du hittar den finns även en annan funktion som redan är riktigt användbar – detaljerad information om batterianvändning. Du kan både se vilka program och appar som använder mest ström, men även hur födelningen ser ut mellan datorns olika komponenter (här ser vi till exempel att vår testmaskin huvudsakligen använder batteriet för att driva skärmen). Du hittar den alltså i Inställningar -> System -> Batterispar under batterianvändning.


Smarta inställningar

17. Edges praktiska avancerade inställningar

Microsofts nya webbläsare har fått en del både ris och ros. I vårt test fann vi att det är ett klart dugligt program och hade inte så mycket mer att säga. En sak vi dock kan ta upp är hur enkelt det är att komma åt några avancerade och användbara inställningar. Klicka på uteslutningstecknet (tre punkter) uppe till höger och på Inställningar. Skrolla ner och klicka på Visa avancerade inställningar. Här kan du bland annat be Edge skicka Do not track-begäran till webbplatser du besöker, och snabbt och lätt stänga av Adobe Flash.