Känns datorn långsam, trots att du har uppdaterat till Windows 10? Här är 11 smarta tips om hur du trimmar den. 

Stäng av irriterande meddelanden

En del appar skickar ut tjatiga aviseringar och meddelanden. Lyckligtvis bestämmer du själv vilka som ska få göra det.

HUR?
Öppna Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Under Visa meddelanden från de här apparna väljer du vilka som ska vara på och av.


Fixa bättre batteritid

Tar batteriet slut för snabbt i din bärbara? Windows 10 har en bra batterisparfunktion.

HUR?
Gå till Inställningar, System, Batterisparfunktion i din bärbara. Här kan du se hur mycket batteritid som återstår och genom att klicka på Batterianvändning får du veta vilka som är de stora batterislukarna. Du kan även slå på Batterisparfunktionen och välja Inställningar för batterisparfunktion.

Precis som tidigare finns även Energialternativ under Inställningar, System. Här bestämmer du när datorn ska gå ned i strömsparläge och när skärmen ska släckas.


Visa vad som tar plats på hårddisken

Har du dåligt med plats på hårddisken? Kolla vad som slukar utrymme!

HUR?
Öppna Inställningar, System och klicka på Lagring. Välj rätt hårddisk så ser du vad som tar upp plats. Klicka för mer detaljer och information om vad du kan ta bort.


Rensa hårddisken automatiskt

När du uppdaterar till Windows 10 kan det hända att en säkerhetskopia av ditt gamla Windows blir kvar. Du kan dock rensa bort det – och andra filer som tar upp onödig plats på hårddisken.

HUR?
Öppna Utforskaren och högerklicka på den enhet du vill rensa. Välj Egenskaper, Allmänt, Diskrensning och klicka på Rensa systemfiler. Nu visas en lista över filer du kan ta bort. Markera varje kategori och klicka på OK så startas diskrensningen.


Stoppa tjatet om uppgradering

Om du vill behålla Windows 7 eller 8 har du säkert tröttnat på Microsofts eviga tjat om att uppgradera till Windows 10. Det finns ett smidigt sätt att stänga av dessa meddelanden.

HUR?
Installera gratisprogrammet Never10 här. Det ändrar inställningen så att Windows inte automatiskt kommer installera uppdateringen.Återställ Windows 7 eller 8        

Om du har uppgraderat till Windows 10 och ångrat dig så är det enkelt att återställa Windows 7 eller 8. Så länge du gör det inom 30 dagar har du ”ångerrätt”.

HUR?
Öppna Kontrollpanelen och välj Uppdatering och säkerhet, Återställning. Klicka därefter på Återgå till Windows 7/8.1. Tänk bara på att det här raderar alla program du har installerat efter att din Windows 10-uppdatering.


Få uppdateringarna först av alla

Om du kör Home-versionen av Windows 10 sker alla uppdateringar automatiskt, och går inte att avaktivera. Däremot kan du manuellt söka efter en uppdatering och på så sätt starta den snabbare än den automatiska.

HUR?
Klicka på Start-knappen och öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Windows Update. Klicka på Sök efter uppdateringar.


Verktyget som fixar appkrånglet

Om du har problem med någon app i Windows 10 finns det ett smart gratisverktyg som heter Felsökaren (Troubleshooter).

HUR?
Surfa till surftips.se/troubleshooter och klicka på Kör felsökaren.

Felsökaren

Starta i felsäkert läge

En klassisk problemlösning är att starta i felsäkert läge. Det görs dock på ett annorlunda sätt i Windows 10.

HUR?
Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Klicka på Starta om nu under Avancerad start. Nu startas datorn om, och när det är klart väljer du Felsök, Avancerade alternativ. Här kan du bland annat återställa datorn till en tidigare punkt då allt fungerade eller välja hur den ska starta.


Återställning gör datorn som ny

Om din dator börjar krångla är det enkelt att installera om Windows. Du får då en ”ren” dator och blir av med tidigare problem. Det en lösning om du har drabbats av envisa spionprogram eller om du vill rensa datorn helt innan du säljer den.

HUR?
Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Kom igång under Återställ den här datorn. Nu får du välja om du ska behålla eller radera dina filer.


Skapa en återställningsenhet

Att återställa Windows är bara möjligt så länge datorn fungerar. Det kan därför vara klokt att skapa en extern återställningsenhet på ett usb-minne i förväg.

HUR?
Stoppa in ett usb-minne på minst 8 GB i datorn. Gå sedan till sökverktyget bredvid Start-knappen och sök efter Skapa en återställningsenhet. Öppna det och se till att rutan Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet är ikryssad. Bekräfta med Nästa och följ instruktionerna i guiden.¨