En av nyheterna i de senaste versionerna av Windows är att systemet ska kopplas hårdare till molntjänsten Onedrive. Microsofts tanke är att vi ska logga in på alla våra datorer för att på så sätt komma åt vår mejl och alla våra filer. Vi ska även på ett smidigare sätt kunna synkronisera olika inställningar.

Så här kan du använda Windows 10 tillsammans med Onedrive.

Lägg filer i Onedrive snabbt

Molntjänsten Onedrive spelar en central roll i Windows 10. Filer du lagrar här blir tillgängliga överallt – oavsett vilken pryl du använder. Det enda som krävs är att du loggar in med ditt Microsoft-konto.

HUR?
Alla filer som ligger i mappen Onedrive på din dator synkroniseras automatiskt till Microsofts servrar. Du kommer åt mappen via vänstermenyn i Utforskaren – och du kan flytta, kopiera och spara filer här precis som vanligt.

Onedrive

Dela filer med andra

Onedrive kan inte bara användas för dig själv. Du kan även snabbt och enkelt dela dokument med andra.

HUR?
Högerklicka filen i Utforskaren och välj Dela en OneDrive-länk. Nu skapas en direktlänk som du kan klistra in i valfritt program.


Hämta alla filer

En smart finess är att du kan använda Onedrive för att komma åt datorns hårddisk på distans, även om de inte ligger i Onedrive-mappen. Det här är dock givetvis helt frivilligt.

HUR?
Högerklicka på Onedrive-ikonen längst ned till höger och välj Inställningar, Inställningar. Koppla på funktionen Använd OneDrive för att hämta filer på den här datorn. Nu visas datorn via ditt Onedrive-gränssnitt och du kan hämta valfria filer på så länge datorn är påslagen.

Hämta Onedrive

Spara allt på Onedrive

Om du vill kan du som standard spara alla dokument på Onedrive. De blir på så sätt tillgängliga oavsett var du befinner dig.

HUR?
Högerklicka på Onedrive-ikonen längst ned till höger och välj Inställningar, Inställningar, Spara automatiskt. Byt till OneDrive under Dokument och bilder. Här kan du också välja att automatiskt spara alla foton, videoklipp och skärmbilder från datorn.


Synka färre filer för att spara plats

Har du dåligt plats på din dator kan du välja att begränsa synkroniseringen. Du sparar inte alla filer på din egen hårddisk utan når dem bara via Onedrive.

HUR?
Högerklicka på Onedrive-ikonen längst ned till höger och välj Inställningar, Konto, Välj mappar. Nu visas en lista över allt du har på Onedrive – och du väljer vad du vill ska hämtas till den dator du använder.

Välj mappar

Använd webbläsaren…

De filer som ligger på Onedrive kommer du även åt via webbläsaren. Du behöver med andra ord inte installera något program för att komma åt dem och du behöver inte köra Windows 10.

HUR?
Surfa till onedrive.live.com och logga in med ditt Microsoft-konto. Nu kan du kopiera, flytta och öppna dina filer, och du kan även ladda hem dem till hårddisken.


… eller appen på valfri mobil

Du kan även komma åt dina dokument via din smartphone eller surfplatta. Kör du Windows är det här förstås inbyggt från början, medan du få installera det separat i övriga system.

HUR?
Ladda hem Onedrive-appen för Android eller IOS. Du laddar hem den gratis via Google Play eller App Store. Tänk på att logga in med samma användarnamn som på Windows 10.

Onedrive app

Spara bilderna automatiskt

Använder du en smartphone för att fotografera behöver du inte föra över bilderna manuellt till datorn. Onedrive-appen kan ladda upp dina bilder automatiskt i molnet, och sedan sparas de på din dator.

HUR?
Öppna appen Onedrive och klicka på inställningsknappen. Välj Inställningar, Kamerauppladdning och slå på den.

Kamerauppladdning

Använd Telefonassistenten

Behöver du mer detaljerade tips om hur du får Windows 10 att fungera med din mobil? Lätt fixat!

HUR?
Klicka på Start-knappen och välj Alla appar, Telefonassistenten. Markera din telefon så får du steg för steg-instruktioner för varje pryl.