Logga in snabbare

Wi-Fi Sense gör det lättare att surfa trådlöst. Om du kommer till ett wifi-nät med stöd för tjänsten kan du logga in – utan lösenord. Tidigare kunde du även använda Wi-Fi Sense för att dela lösenord med dina vänner, men den funktionen håller Microsoft på att fasa ut.

HUR?
Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Wi-Fi, Hantera Wi-Fi-inställningar. Slå på eller av funktionen med reglaget högst upp.


Spara pengar på mobildata

Om du surfar via mobilt bredband kostar varje förbrukad megabyte pengar. I Windows 10 är det lätt att ta reda på hur mycket data som förbrukas.

HUR?
Öppna Inställningar, Nätverk och internet, Dataanvändning. Detaljer om vilka appar som förbrukar mest finns under Information om användning.

Dataanvändning

Ange vad som är mobilt

Användning av mobilt bredband kallas för Anslutning med datapriser, och många appar kan automatiskt reducera förbrukningen. Problemet är att vi numera ofta surfar via mobiltelefonen med funktionen Mobil hotspot. Som standard uppfattar Windows det som en vanlig wifi-anslutning, men du kan själv ändra så att den i stället blir en anslutning med datapriser.

HUR?
Öppna Inställningar, Nätverk och internet, WiFi. Se till att du är uppkopplad på den anslutning du vill ändra och välj Avancerade alternativ. Ändra reglaget vid Ange som anslutning med datapriser.


Göm reklamen när du surfar

Windows 10:s nya webbläsare Edge har en del intressanta funktioner. Läsläge låter dig exempelvis gömma reklam och menyer på en sajt så att du kan koncentrera dig på texten. Det här är smart när du läser längre artiklar.

HUR?
Du använder funktionen genom att klicka på bokikonen uppe till höger. När du gör det visas bara texten. Läsläge funkar tyvärr inte på alla sidor.


Anteckna direkt på sajten

När du surfar med Edge kan du göra anteckningar direkt på sajten, och du kan även rita och markera med en gul överstrykningspenna. Dina markeringar kopplas till ditt Microsoft-konto och visas på alla dina datorer. Du kan även dela dem med andra.

HUR?
Klicka på ikonen Webbanteckning uppe till höger så öppnas en verktygslåda. För att spara eller dela dina anteckningar använder du ikonerna till höger om den.

Webbanteckning

Spara artiklar för senare läsning

Edge har även en smart funktion som kallas för Läslista och låter dig spara artiklar till senare.

HUR?
Öppna sidan du vill spara och klicka på ikonen med en stjärna. Välj Läslista, Lägg till så sparas länken. Du når den genom att klicka på ikonen med tre linjer. Den kallas Hubben och här samlas även dina bokmärken (Favoriter), historiken över senast besökta sidor samt dina nedladdningar.

Läslista

Byt språk i datorn

I äldre Windows-versioner fick du nöja dig med att byta tangentbordslayout och standard för datum och tid – men i Windows 10 kan du faktiskt helt byta språk på operativsystemet. Du är med andra ord inte låst till det språk du valde under installationen.

HUR?
Byt genom att öppna Inställningar, Tid och språk, Region och språk. Om det språk du vill använda inte visas klickar du på Lägg till ett språk.

///Språk///


Lägg till flera klockor

En smart finess för internationalister är möjligheten att visa flera klockor. Du kan med andra ord visa tiden i exempelvis både Stockholm och New York.

HUR?
Öppna Inställningar och välj Tid och språk, Datum och tid. Lägg till klockor för olika tidszoner. Båda två visas nu om du klickar på klockan längst ned till höger eller låter musmarkören vila på den.

Fler klockor