Ett år har gått sedan Microsoft lanserade Windows 10, och för många har Windows 10 med andra ord blivit vardag. Systemet ligger där utan att vi tänker på det.

Att använda Windows 10 i sin standardinställning är givetvis inte fel, men gör du det går du miste om många av de smarta möjligheter som finns. Tanken bakom Windows är nämligen att du ska kunna anpassa det till just dina behov och önskemål.

Anpassa Startmenyn

Den kanske mest efterlängtade nyheten i Windows 10 är att Startmenyn är tillbaka och vad som visas där väljer du själv.

HUR?
Gå till Inställningar, Anpassning, Start. Du kan exempelvis ta bort de förslag Microsoft kommer med eller listorna över populära appar.


Ta bort onödiga ikoner

Till vänster i Startmenyn visas ikoner för de program som du använder oftast. Naturligtvis går de att ta bort.

HUR?
Högerklicka på den ikon du inte vill ha kvar och välj Mer, Visa inte i den här listan.

Visa inte

Skräddarsy dina paneler

Till höger i Startmenyn samlas genvägar till program, appar och tjänster i form av så kallade paneler. Hur de ska ordnas väljer du själv.

HUR?
Vänsterklicka på en ikon och håll kvar musknappen så kan du flytta ikonerna hur du vill. Det går också att högerklicka och ta bort ikonen genom att avmarkera nålsymbolen däruppe. Du kan också ändra storlek och utseende.


Fäst programikoner där du vill

Du hittar alla dina program och appar genom att välja Start, Alla appar. Det går dock även att göra dem mer lättåtkomliga.

HUR?
Högerklicka på ikonen och välja Fäst på Start så hamnar som paneler till höger. Om du väljer Mer, Fäst i Aktivitetsfältet så hamnar en ikon längst ned på skärmen


Döp om långa ikoner

När du installerar ett vanligt Windows-program hamnar det automatiskt under Alla appar. Får den ett alltför långt namn är det enkelt att byta.

HUR?
Högerklicka på den ikon som du vill ändra och välj Mer, Öppna filsökväg. Du ser nu originalikonen med det långa namnet. Högerklicka på den och välj Byt namn.


Stäng av de levande panelerna

Panelerna på Startmenyn kan vara levande. Det betyder exempelvis att väderappen visar prognoser och fotoappen ett bildspel. Du väljer själv om funktionen ska vara aktiv eller inte.

HUR?
Högerklicka på den panel du vill förändra och välj Mer, Stäng av levande panel.

Levande paneler

Ge datorn Windows 8-utseende

Föredrar du Windows 8:s gamla gränssnitt, men en Startskärm som fyllde hela skärmen? Det här är lätt fixat!

HUR?
Gå till Inställningar, Anpassning, Start. Välj Visa Start i helskärmsläge.