Datorns skrivbord har också många smarta möjligheter som är lätta att missa. Här har vi samlat nio av våra favoriter:

Ge datorn flera skrivbord

En efterlängtad nyhet kallas virtuella skrivbord och låter dig skapa flera Windows-skrivbord. Du kan exempelvis ha ett med kontorsprogram för jobbet och ett med spel för hemmet.

HUR?
Klicka på knappen Aktivitetsvyn (bredvid Start-knappen) och välj Nytt skrivbord. Öppna det och placera önskade appar, mappar och genvägar. För att växla mellan skrivborden tar du fram Aktivitetsvyn igen.

Aktivitetsvyn används för övrigt även för att visa vilka program, appar och mappar som du har öppna. 


Ändra apparnas storlek

I Windows 8 kunde apparna bara fylla hela eller halva skärmen. I Windows 10 beter de sig däremot som vanliga fönster. Det här gör att att systemet känns mycket smidigare och mer enhetligt.

HUR?
Öppna en app och klicka på dess yttre ram med muspekaren. Nu kan du ändra storlek genom att dra, precis som med vanliga program och mappar.


Snapp
Genom att snappa kan du på ett effektivt sätt jobba med flera olika fönster.

Dela skärmen i fyra delar

En smart Windows 10-funktion kallas för att Snappa. Det betyder att du kan låta program och mappar fylla hälften eller en fjärdedel av skärmen.

HUR?
Markera ett fönster och dra det till valfritt hörn. Nu ”dockas” fönstret till hörnet, och upptar en fjärdedel. Dockar du istället till skärmkanten fyller den halva skärmen. 


Koppla bort skärmdelningen

Blir du irriterad av att fönstren snappas är det bara att ta bort funktionen.

HUR?
Gå till Inställningar, System och Multitasking och slå av funktionen.


Ta fram skrivbordet

Vill du dölja alla fönster och bara visa Windows-skrivbordet? Lätt gjort!

HUR?
Klicka med musen längst ned i högra hörnet.


Dölj alla passiva fönster

En smart och okänd Windows-finess är att du kan dölja alla fönster – förutom ett.

HUR?

Klicka högst upp i det fönster du vill behålla synligt. Håll musknappen nedtryckt och ”skaka” snabbt. Nu döljs allt, men det fönster du skakar blir kvar.
 


Styr skrivbordets ikoner

Du bestämmer själv hur ikonerna på det Windows-skrivbordet ska visas.

HUR?
Högerklicka på ett tomt utrymme på skrivbordet och välj Visa så kan du välja storlek och placering på ikonerna. Du kan även välja Sortera och välja exempelvis Namn eller Storlek.


Bildspel bakgrund
Du styr själv hur bakgrunden på skrivbordet ska se ut.

Använd egna bilder som bakgrund

Om du tycker att bakgrundsbilden på skrivbordet är för tråkig är det lätt att byta, exempelvis till ett bildspel med egna foton.

HUR?
Högerklicka på Skrivbordet och välj Anpassning, Bakgrund. Klicka på Bakgrund så kan du bestämma vad som ska visa, exempelvis Bildspel. Välj Bläddra, leta upp din bildmapp och klicka på Välj den här mappen. Du kan styra ditt bildspel genom att välja hur ofta bilden ska bytas och om de ska visas slumpvis. 


Styr låsskärmen

Låsskärmen är det som visas innan du har logga in, och den kan du förstås själv justera.

HUR?
Välja Inställningar, Anpassning. Låsskärmen. Bakgrunden kan vara en bild, ett bildspel eller en Microsoft-bild (Windows spotlight). Du kan också visa status från dina favoritappar, exempelvis kalender, väder eller klocka.

Låsskärmen
Låsskärmen kan användas till mer än att fylla i ditt lösenord.