Skylake är en stor uppdatering av Intels processorer. Prestandan har hoppat upp ett märkbart snäpp och plattformen runtomkring kommer med flera nyheter, där stöd för ddr4-minnen förmodligen är den viktigaste. Den inbyggda grafiken har också peppats upp och de har förbättrade funktioner för överklockning.

Till att börja med släpps enbart två modeller, Core i7-6700K och Core i5-6600K. K-tecknet i modellnamnet signalerar att detta rör sig om särskilda olåsta modeller som är enkla att överklocka, och att de alltså främst vänder sig till entusiaster. En bred lansering av Skylake-processorer för både desktop och bärbara får vi alltså vänta på.

Intel har inte heller avslöjat särskilt mycket information om dessa processorer, det väntar företaget med till sin stora utvecklarkonferens som börjar 18 augusti.

Processorerna använder en ny typ av sockel, det innebär att du inte kommer kunna stoppa in dessa i några befintliga datorer. Men det hade ändå inte fungerat eftersom att du kommer vilja använda ddr4-minnen, som inte är bakåtkompatibla. Skylake stöder även en typ av minnen som kallas ddr3l men det är främst för bärbara och servrar.

Som sagt är det inte bara processorerna som uppdaterats. Kretsuppsättningen Z170 som stöder Skylake kommer med en rad nyheter. Processorerna hanterar som tidigare 16 pci express-banor av generation 3 men kretsuppsättningen utökar detta med ytterligare 20 linor av samma generation. Kopplingen mellan processorn och kretsuppsättningen har också fått dubbla hastigheten.

Moderkortstillverkaren Asus har testat att överklocka en mängd exemplar av dessa processorer och deras erfarenhet är att det ger bra resultat. Men riktigt bra kylning kommer de flesta Core i7-6700K upp i 4,6-4,7 gigahertz och enstaka exemplar når 4,8.

Intel Core i7-6700K Skylake
Intel Core i7-6700K med Skylake-kärna på plats i testsystemet.

Vassare prestanda som märks

Våra kollegor på PC World har testat Skylake och prestanda verkar bra. Den nya Core i7-modellen slår en Core i7-4790K, med Haswell kärna, med mellan fem och tio procent i de flesta mätningar. Detta trots den äldre modellen har en högre maxfrekvens i turbo-läge, 4,4 gigahertz istället för 4,2. Har man en processor med Sandy Bridge-kärna eller äldre kommer detta vara en riktigt stor uppgradering.

Core i5-6600K snurrar i 3,5 gigahertz med turbo upp till 3,9, har fyra kärnor och sex megabyte nivå 3-cache. Core i7-6700K använder istället 4 gigahertz med turbo till 4,2, har också fyra kärnor men erbjuder hyper threading så den kan hantera åtta trådar samtidigt och har åtta megabyte nivå 3-cache. De finns båda att köpa i dag i Sverige hos flera näthandlare, Core i5-modellen kostar omkring 2 800 kronor utan kylare och Core i7 3 800 kronor inklusive moms.

Dessa processorer kommer sannolikt främst hamna i mer extrema spel-burkar och hemmabyggen riktade till entusiaster. Men prestandaskillnaderna mot tidigare generationer borde bestå även när det börjar dyka upp modeller för den bredare massan och bärbara datorer.

Intel Core i5 6600K 3,5GHz Socket 1151 Box without Cooler Pris vid test: 2738 kr.

Bästa pris just nu: 2433 kr