Har du provat Windows 10 och kommit fram till att det här verkligen inte var något för dig? Då kan du glädjas åt att Microsoft faktiskt har tänkt på just dig. Under 30 dagar från installationen har du möjlighet att plocka bort det nya och gå tillbaks till det gamla som du är van vid. Och ändrar du dig igen senare, kanske efter att Microsoft rättat till de värsta barnsjukdomarna, så kommer du fortfarande kunna hoppa upp till Windows 10. Har du en gång uppgraderat en dator ska du nämligen kunna ominstallera tian utan problem.

En förutsättning är att du gjorde en uppdatering av systemet när du lade in Windows 10. Om du istället valde en ren installation måste du tyvärr göra det igen med det äldre systemet, läs mer på sida två i artikeln.

Missa inte: 17 dolda funktioner i Windows 10 som du kommer att älska

Gör dig redo

Innan du sätter igång med denna operation rekommenderar vi starkt att du tar en ordentlig backup på precis allt du vill ha kvar. Ett talesätt är att saker du inte har backup på är saker du inte bryr dig om, och det gäller särskilt i det här fallet.

Säkerställ också att du har produktnyckeln till Windows 7 eller 8.1 tillgänglig, och kanske också en återställningsskiva för det äldre systemet. Du ska egentligen inte behöva dem men om något går riktigt snett kan du behöva installera om allt från grunden så utan nyckeln kommer du sitta utan operativsystem på burken. Produktnyckeln sitter ofta på en klisterlapp på datorn, eller på dvd-kartongen om du köpt systemet i efterhand.

Du ska dock inte behöva oroa dig över produktnyckeln för Windows 10. Om du en gång har installerat det på en dator ska Microsofts servrar känna av det även nästa gång du försöker aktivera det. Detta förutsätter dock att du inte gjort för stora förändringar av hårdvaran i datorn. Microsoft har inte bekräftat exakt vilken hårdvara som får bytas utan att det anses vara en ny maskin.

Med tidigare Windowsversioner brukade det vara ok att till exempel byta hårddisk, ändra grafikkort och uppgradera ram-minnet. Men att byta moderkort eller processor var förändringar stora nog för att aktiveringen inte gick igenom automatiskt.

Läs mer om produktnycklar och aktivering i Windows 10

 Nästa sida: Återställ det gamla systemet 

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1105 kr.

Bästa pris just nu: 1214 kr