Återställ det gamla systemet

Klicka på startmenyn och välj Inställningar, sedan Uppdatering och Säkerhet. Där hittar du Återställning i menyn till vänster. Nu kommer du se alternativet Återgå till Windows 7 eller Återgå till Windows 8.1, och du är framme vid målet.

Återställl Windows 10
Välj alternativet i mitten för att ta bort Windows 10 och gå tillbaks till systemet du körde innan.

Windows kommer guida dig igenom processen att återställa systemet så det är bara att följa med. Efter att det är klart kan du behöva göra vissa anpassningar. Om vissa program inte fungerar eller saknas behöver du installera om dem. Lösenordet kommer vara samma som du hade i den äldre versionen av Windows, så om du valde ett nytt till Windows 10 måste du komma ihåg det gamla.

Missa inte: 5 saker du måste göra direkt när du uppgraderat till Windows 10

Om något i den här processen går katastroffel, eller om du av någon anledning vill återställa systemet efter de 30 dagarna, då måste du ha återställningsskivor från det äldre systemet tillgängliga. Då är också en färsk installation av Windows eller en systemavbildning, om du någonsin tagit backup på det sättet, dina enda alternativ.

Den gyllene medelvägen

Om du faktiskt gillar Windows 10 i stort men det finns enstaka program eller något annat som vägrar fungera i det nya systemet så finns det ett alternativ. Det är att installera Windows 7 eller 8.1 (och även äldre versioner) i en virtuell maskin, som du då kör som ett program i Windows 10. Det finns flera alternativ att välja på, VMWares produkter är populära och välbeprövade men Virtual Box är helt gratis att ladda ner och använda.

Det är inte säkert att detta alternativ fungerar om ditt problem beror på saknade drivrutiner. Viss typ av hårdvara, till exempel det som kopplas via usb, kan fungera på det sättet men inte instickskort och liknande hårdvara. Du kommer också vilja ha ordentligt med minne i maskinen eftersom att den kommer köra två operativsystem samtidigt när du har den virtuella maskinen igång.

Ett problem med denna lösning är att du måste ha en egen Windows-licens till den virtuella maskinen, och du kan inte flytta en oem-version som följde med datorn dit.

Om det gått mer än 30 dagar

Ändrar du dig efter en månad måste du tyvärr ominstallera det äldre systemet från grunden. Förbered dig genom att ta en ordentlig backup på allt som du vill spara, viktigast är dina egna filer och dokument för programmen kommer du behöva installera på nytt. Utgå helt enkelt från att allt som finns på hårddisken kommer försvinna. Även om det inte behöver vara riktigt sant så är det något du bör vara förberedd på eftersom det här är en drastisk åtgärd och flera saker kan gå fel.

Se också till att du har tillgång till licensnycklar till program, och eventuellt installationsfiler om de inte finns på skiva eller är enkla att ladda ner på nytt. Ett verktyg som License Crawler eller Magical Jelly Bean Keyfinder kan hjälpa dig att hitta vissa licensnycklar till program i registret men räkna inte med att de hittar alla.

Om du inte har Windows 7 eller 8.1 på skiva kan du ladda ner det som en iso-avbildning för att bränna på skiva eller skapa ett usb-minne med installationsfilerna på. Instruktioner finns på sajten.

Stoppa in skivan i dvd-läsaren och gå igenom installationsproceduren. Vill du undvika att filer från Windows 10 ligger kvar och skräpar bör du formatera startskivan under installationen. Tänk på att datorn kommer vara som ny efter installationen, och särskilt om du formaterade disken eller partitionen så kommer inga av dina gamla filer finnas kvar på den.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1105 kr.

Bästa pris just nu: 1214 kr