En av de största nyheterna i Windows 10 är röststyrda assistenten Cortana. Tyvärr finns den bara i ett fåtal länder än så länge, och lika få språk. Språken kan du inte göra något åt, men Microsoft är inte så himla noga med det första.

Det är faktiskt inte så svårt ställa in Windows 10 så att du kan testa Cortana. Det som krävs är att du ställer in systemet som om du befann dig i ett av de länder där det fungerar, och därmed ställer in rätt språk för regionen.

För de flesta i Sverige är det förmodligen engelska och antingen USA eller Storbritannien som gäller. 

Film: Aktivera röstassistenten Cortana i Windows 10 – steg för steg. 

Så här gör du

Byt till engelska
1. Klicka på Startmenyn och välj Inställningar. Öppna sedan Tid och språk och klicka på Region och språk i listan till vänster. Välj sedan USA från listan över länder.

2. Nästa steg är att ändra språk. Om svenska är det enda språket listat under Språk måste du klicka på Lägg till ett språk och välja English (United States). Klicka sedan på Alternativ. På nästa skärm måste du välja att ladda ner tal så att Cortana får en röst. Gå tillbaka och välj Ange som standard för att göra engelska till standardspråk.

3. Det räcker dock inte riktigt där. Nästa steg är att öppna Kontrollpanelen (sök efter det om du inte hittar) och gå vidare till Klocka, språk och nationella inställningar. Väl där klickar du på Nationella inställningar.

Control Panel
4. I fliken Format, se till att Matcha visningsspråket för Windows är ifyllt.

Under Plats – här ska USA vara valt.

Under fliken Administrativa inställningar – språk för program som inte stöder Unicode ska vara Engelska (USA) (klicka på Ändra systemspråk).

Starta om datorn och logga in igen, klicka på sökrutan nere i aktivitetsfältet och sedan på kugghjulet för inställningar och aktivera Cortana. Sedan är det bara att köra igång!

Träna Cortana

För att få ut så mycket du kan av Cortana måste du tala om för den vad du är intresserad av. Första gången du öppnar Cortana kommer den be dig godkänna att den använder till exempel mikrofonen, din plats och andra uppgifter.

Du får även fylla i vad den ska kalla dig. Ju mer information du delar med dig av till Cortana desto bättre fungerar det, men tänk på att Microsofts användaravtal godkänner att företaget använder den här informationen för olika syften och att det alltså är ett visst intrång i ditt privatliv.

Träna Cortana

Sedan ber Cortana dig fylla i vilka intressen du har. Den ger några grundläggande förslag, men du kan även lägga till fler. Du hittar inställningarna för vad den ska hålla koll på och vilka källor den ska visa resultat från genom att öppna Cortana och klicka på ”hamburgare”-ikonen längst upp till vänster (tre streck). Avdelningen kallas Notebook och har en lång rad ämnen du kan ställa in och aktivera eller avaktivera.

About me visar vad Cortana ska kalla dig, vilka dina favoritplatser är och en del andra saker. Connected accounts kan koppla Cortana till ett Office 365-konto. Settings hanterar hur Cortana fungerar, till exempel om den ska aktiveras när du säger ”Hey Cortana”.

Kategorierna därunder är ganska självbeskrivande och handlar om allt från att ge förslag på restauranger (fungerar bara i länder där Cortana har officiellt stöd), till musik, nyheter och sport.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning