Praktiska saker du kan göra med Cortana

Så, nu när du har Cortana aktiverat och inställt, vad kan assistenten hjälpa till med egentligen? Här är 7 förslag.

Sök

Sök

Windows vanliga sökfunktion ersätts av Cortana och det gör att du inte bara söker på hårddisken utan även i molnet på Onedrive samt på webben och Windows Store. Det gör att en sökning på ”windows 10” först visar resultat från Bing, även om du har en massa filer som heter något med det i namnet eller dokument som handlar om Windows 10. Genom att klicka på My stuff nere till vänster byter du till att enbart söka bland egna filer.

Men utnyttja Cortanas stöd för naturligt språk så blir bilden en annan.

Genom att säga (eller skriva in) exempelvis ”find pictures from june” eller ”find documents about windows 10” får du direkt upp betydligt mer relevanta sökresultat. Du kan så klart lägga till fler specifikationer: ”find documents about windows 10 from june”.

Påminnelser

Påminnelser

Precis som Siri på IOS är Cortana väldigt bra på att lägga till nya påminnelser. Du kan specificera tid/datum, plats och person. Det första är ganska självklart. Det andra innebär att du får en notis när du kommer till platsen i fråga, och det tredje att du får en notis nästa gång du kommunicerar med den personen (via till exempel Skype eller mejl).

Du kan skapa påminnelser antingen genom den lilla glödlampikonen och själv mata in uppgifterna, eller via naturligt språk, till exempel ”remind me to buy eggs at the supermarket”. Än så länge är Cortana inte så himla duktig på att förstå person-relaterade påminnelser, men det lär bli bättre med tiden.

Till sist kan du sätta en väckarklocka med Cortana, men det kanske är mindre användbart på datorn än i mobilen.

At a glance

Varje gång du öppnar Cortana syns en avdelning kallad At a glance, som påminner om Google Now och hur Siri kommer bli i IOS 9. Där visar Cortana relevant information utifrån din plats, vad klockan är och så vidare. Det kan till exempel vara resultaten från nattens NHL-matcher eller en påminnelse om ett möte från kalendern.

Edge

Inbakad i Edge

Cortana finns även inbyggt i nya webbläsaren Edge, där en liten blå ikon pulserar för att visa att Cortana har mer information om sajten du är på. Om du till exempel är inne på ett museums webbplats kan assistenten visa adressen, en liten karta och erbjuda vägbeskrivning.

Det här lär fungera minst sagt sporadiskt utanför USA, men det kan ändå vara värt att ha i åtanke och för vissa sajter är informationen av ett annat och mer användbart slag även för oss i Sverige.

Härma Shazam

Du behöver inte Shazam om du har Cortana. Säg ”find song” eller ”what is this song?” och en stund senare ger Cortana svaret på vad som spelas i bakgrunden. Du kan också spela musik via mediaspelaren, men tyvärr inte via Spotify.

Öppna program

Du behöver inte ens röra tangentbordet för att öppna program. Säg bara ”open word”, ”open control panel” eller liknande så öppnas programmet i fråga.

Skämta

Skoja till det

Till sist kan vi inte låta bli att påminna om att Cortana även har ett visst sinne för humor. Testa att säga ”tell me a joke” eller ”sing me a song”, eller varför inte ”do you know clippy?”.

Det här är bara några av de saker du kan göra med Cortana, och tjänsten kommer förhoppningsvis snabbt bli bättre och snart komma till Sverige med stöd för svenska.